Ga naar Content

Bijna 1.500 stempassen verkeerd bezorgd, ook naar overleden personen

HOORN - Door een fout in het kiezersbestand van de gemeente zijn 1.470 stempassen verkeerd bezorgd. De passen kwamen onder andere terecht op het oude adres van overleden personen, schrijft burgemeester Jan Nieuwenburg in een brief aan de raad. "Dit betreuren wij enorm", laat hij weten.

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Voor het verzenden van de stempassen is gebruik gemaakt van de adresgegevens van half november, in plaats van 1 februari 2021.  Mensen die in deze periode zijn verhuisd binnen de gemeente of erbuiten kregen hun stempassen op hun oude adres toegezonden. En ook werden er 206 stempassen verzonden naar mensen die zijn overleden.

Gemeente Hoorn heeft direct maatregelen getroffen om verdere problemen te voorkomen. Waar de fout is ontstaan weet de gemeente niet, maar zij zeggen dat op dit moment uit te zoeken samen met de applicatieleveranciers.

Getroffen maatregelen

In overleg met de landelijke Kiesraad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gemeente Hoorn een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn de verkeerd bezorgde passen ongeldig verklaard, en krijgt iedereen die een ongeldige stempas heeft uiterlijk 8 maart een nieuwe opgestuurd. Omdat de namen, geboortedata en adressen op de stempassen staan heeft de gemeente een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Inwoners in de gemeente die na 17 november in de gemeente zijn gaan wonen krijgen in de komende week alsnog hun stempassen opgestuurd. Nabestaanden van mensen die tussen november en februari zijn overleden hebben van de gemeente een brief gekregen, waarin hun excuses wordt aangeboden.

Geen invloed op stemmen per post

Door de fout bij de gemeente zijn 1.470 stempassen verkeerd verzonden, op een totaal van 55.736. Het aantal inwoners dat in de tussenliggende periode in het kiezersbestand 18 jaar is geworden heeft een goede stempas gekregen. Ook bij de mensen boven de 70 is het goed gegaan: zij hebben de stempas ontvangen, maar krijgen het pakket om per post te kunnen stemmen nog toegestuurd. 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]