Ga naar Content

Huur jij nog wel eens kleding voor een feest? "Er is geen perspectief"

NOORD-HOLLAND - Geen feestjes en dus ook minder of bijna geen klanten: het zijn niet de makkelijkste tijden voor kledingverhuurbedrijven in onze provincie.  Een beeld dat de bedrijven Go Incognito uit Purmerend en Greet Verkleedt uit Beverwijk bevestigen. Eigenaren van beide winkels geven aan dat het nog nét gaat. Trix Brinkman, eigenaar van het bedrijf uit Purmerend, is samen met haar man Mario zelfs een doneeractie begonnen. "We hebben de schroom opzij gezet, want je moet toch wat", zegt Mario.

Go Incognito dreigt het loodje te leggen - NH Nieuws

Al vier maanden hebben Mario en Trix de huur al niet meer kunnen betalen. Tijdens de eerste lockdown hebben ze 4.000 euro steun ontvangen, maar nu krijgen ze niets meer. Ook omdat ze geen personeel hebben.

"We hebben voor de tweede lockdown gelukkig nog wat inkomsten gehad aan de vintageverkoop van bruidsjurken, leren jassen en dergelijke," zegt Mario. Dat ligt nu ook aan banden en het verhuren van de speciale kleding ligt al bijna een jaar stil. "Niemand is ook in de mood voor een feestje", zegt Trix. Geen evenement wordt en mag meer worden georganiseerd. 

Bijzondere kledingstukken

De opslag ligt prop- en propvol. Overal rijen met kleding: middeleeuwse gewaden, 19de eeuwse Dickenskleding, hippiejassen en nog meer bijzondere kledingstukken. Voor elke denkbare periode is er een bijpassende modelijn compleet met hoeden, petten en schoenen.

Als er iets niet is, dan maakt Trix het. Al 15 jaar heeft het echtpaar het bedrijf. "We zijn eigenlijk op onze bruiloft begonnen", vertelt Mario. "Die hielden we in middeleeuwse stijl en na afloop dachten we: 'wat moeten we met al die spullen?' En toen zijn we dit begonnen."

Ondanks dat de toekomst er somber uitziet, gelooft Trix nog in een happy end: "Ik denk toch ooit dat er weer feestjes komen. Het kan niet anders."

'Totaal afhankelijk'

Astrid de Jong, eigenaresse van Greet Verkleedt in Beverwijk, denkt dat haar situatie hetzelfde is al bij de gemiddelde kledingverhuur. "We zijn totaal afhankelijk van wat er om ons heen gebeurt."

In mei vorig jaar is Astrid opengegaan met Greet Verkleedt. Ze heeft de winkel overgenomen van Greet, die 22 jaar geleden de zaak is begonnen. Een begrip in IJmond als het gaat om kledingverhuur, zegt Astrid. Terwijl de eigenaresse druk bezig was met de voorbereidingen, wist ze al dat het lastig zou worden. "Tsja, we hebben de verbouwing al in de eerste lockdown gedaan..."

"Ja, ik wil ook open en feestjes vieren, maar we moeten volhouden."

Astrid de jong - greet verkleedt

Wat Astrid voorspelde, kwam ook uit. "De omzet is op dit moment erg moeilijk. We proberen ons via sociale media af en toe te laten zien, maar mensen mogen vrijwel niks: geen feestje, verkleedpartij of fotoshoot." Toch prijst ze zichzelf wel gelukkig in tegenstelling tot andere kledingverhuurbedrijven. "We hebben geluk dat we zonder personeel konden beginnen, dus hebben we weinig personeelskosten. Dat is de reden dat we er nu nog zijn."

Voor nu moeten we geduld hebben, benadrukt Astrid. "Ja, ik wil ook open en feestjes vieren, maar we moeten volhouden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]