Ajax wint na sterke eerste helft van PSV en plaatst zich voor halve finale beker

AMSTERDAM - Dankzij een uitstekende eerste helft heeft Ajax zich geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. PSV werd in de Johan Cruijff ArenA met 2-1 verslagen. Sébastien Haller maakte beide Ajax-doelpunten.

Sébastien Haller (r) scoorde twee keer tegen PSV - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Vanaf de eerste minuut was Ajax heer en meester in Amsterdam. Door fel drukzetten kwamen de Eindhovenaren er niet aan te pas. Haller kreeg de eerste echte kans en die was direct raak ook. Uitblinker Davy Klaassen zette de Franse spits alleen voor doelman Lars Unnerstall. Met een hard schot zette hij de 1-0 op het scorebord.

Ajax hield de druk op PSV en vijf minuten na de openingsgoal was het al 2-0. PSV-middenvelder Pablo Rosario liet zich de bal simpel ontfutselen, waarna Antony aanvoerder Tadic kon bedienen. Hij leverde een afgemeten assist af op Haller. Met een simpele voetbeweging maakte hij zijn tweede doelpunt van de avond.

Vlak voor rust had Donyell Malen de 2-1 op zijn schoen, maar hij schoof naast na een fout van Daley Blind. Aan de andere kant kregen Klaassen en Tadic in dezelfde aanval de kans op 3-0.

Ajax-spelers steunen doelman André Onana - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Het spelbeeld werd anders in de tweede helft. PSV speelde meer naar voren en Ajax werd teruggedrongen. Dat leidde na een klein uur ook de aansluitingstreffer in. Denzel Dumfries stoomde op na een snelle aanval en zijn voorzet werd in eigen doel gegleden door Jurriën Timber. Als hij de bal had gemist kon Malen intikken.

De bezoekers bleven gevaarlijker dan Ajax, maar echt in de problemen kwam de ploeg van trainer Erik ten Hag niet. Via Tadic, Blind en David Neres kregen de Amsterdammers zelfs mogelijkheden om het duel eerder in het slot te gooien. Unnerstall lag twee keer in de weg en Jordan Teze hield de Braziliaanse invaller van scoren af.

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Rensch/46), J. Timber, Blind, Tagliafico; Martínez, Klaassen, Álvarez; Antony (Neres/69), Haller, Tadic

Opstelling PSV: Unnerstall; Dumfries, Teze, Boscagli, Max; Rosario, Sangaré; Mauro Júnior (Thomas/80), Ihattaren (Vertessen/80); Zahavi, Malen