Ga naar Content

Ribbius Peletier-penning wordt opnieuw uitgereikt: 'Het is helaas nog nodig'

NOORD-HOLLAND - Ook dit jaar wordt de provinciale Ribbius Peletier-penning uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Vorig jaar ontving het Purmerendse raadslid Manja van der Weit de prijs voor haar initiatief VIPPs. 

Winnaar Ribbius Peletier-penning 2020 - Foto: Tom van Midden

In een interview met NH Nieuws spreken twee deskundigen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, over de ontwikkelingen rondom vrouwen in de politiek. Het gaat de goede kant op, maar er zijn nog wat stappen te zetten. Lees hier het hele verhaal. 

De provincie Noord-Holland reikt de Ribbius Peletier-penning - vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde in Noord-Holland Mr. A.E. (Liesbeth) Ribbius Peletier (1946) - gedurende vijf jaar lang uit aan vrouwen die zich inzetten voor de positie van vrouwen in de politiek. Dit jaar wordt de derde penning uitgereikt.

Evenredige vertegenwoordiging 

Volgens jurylid Elske Doets, directeur van het Heerhugowaardse Doets reizen en 'Zakenvrouw van het jaar 2017', is deze penning helaas nog steeds nodig. "Vrouwen zijn jaar op jaar ondervertegenwoordigd in de politiek. Het is natuurlijk belangrijk dat ook vrouwen naar evenredigheid worden vertegenwoordigd. Vandaar dat de penning er destijds is gekomen."

Volgens Doets hebben vrouwen meer gevoel voor maatschappelijke onderwerpen, zoals klimaat, ongelijkheid en vergrijzing. Terwijl mannen willen gloriëren met economie en mobiliteit. "Als je kijkt naar het wereldtoneel, naar bijvoorbeeld Ardern van Nieuw Zeeland en Merkel van Duitsland, dat zie je dat zij in deze coronacrisis een bepaalde vorm van daadkracht hebben met veel empathie, waardoor zij eigenlijk een beter beleid hebben en er beter voorstaan."

Maar vrouwen hebben volgens Doets niet zo snel de neiging om de politiek in te gaan. Zij hebben volgens haar vaak dat extra duwtje in de rug nodig. Andere vrouwen die nieuwkomers stimuleren om politiek actief te worden, zijn volgens Doets daarom van groot belang. 

Zie hieronder de video met Elske Doets .

Elske Doets, jurylid Ribbius Peletier-penning - NH Nieuws

Een van die vrouwen die een stimulerende werking heeft op andere vrouwen, is het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit. Zij ontving vorig jaar de Ribbius Peletier-penning voor haar initiatief 'Vrouwen in de Purmerendse Politiek' (VIPPs).

Veel koudwatervrees

Een politiek neutraal initiatief waarmee zij door middel van lezingen, trainingen en het organiseren van speeddates met politici van verschillende fracties, vrouwen kennis laat nemen van de politiek en met hen onderzoekt welke politieke partij het beste bij hen past. Hierbij zijn volgens Van der Weit ook rolmodellen ontzettend belangrijk. "Dan kunnen zij denken: hé dit zou voor mij misschien ook wel een carrière kunnen zijn."

Van der Weit merkt dat er bij vrouwen veel koudwatervrees is. "Zij denken van tevoren alles te moeten weten, dat schrikt af." Ook merkt zij dat de kritieken die via sociale media op politici afkomen een afschrikwekkend effect hebben.

"Ik heb wel het idee dat vrouwen hier gevoeliger voor zijn dan mannen." Ook zijn vrouwen volgens Van der Weit meer bezig met wat de omgeving er allemaal van vindt. "Ik vond het destijds ook best eng om publiekelijk kleur te bekennen."

Zie hieronder de video met Manja van der Weit 

Manja van der Weit, winnaar Ribbius Peletier-penning 2020 - NH Nieuws

Initiatieven zoals de Ribbius Peletier-penning zijn volgens Van der Weit van groot belang. Het zorgt niet alleen voor een stukje erkenning, maar ook voor meer aandacht vanuit de politiek voor het onderwerp."Doordat ik die penning heb gewonnen en er veel media aandacht voor is gekomen, spreken mensen mij hierover veel eerder aan, waardoor de discussie verder op gang komt." 

Kandidaat aanmelden 

Wil jij iemand als kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning, omdat diegene andere vrouwen stimuleert om de politiek in te gaan? Klik dan hier. Een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletier-penning kan tot en met 14 februari 2021. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.