Ga naar Content

Kappers met onvoldoende steun starten eigen doneeractie: "Enige oplossing deze tijd"

GOOI - Dat kappers het deze tweede lockdown lastig hebben, mag geen nieuws meer heten. Nu de steunpakketten echter afslanken, komen verschillende kappers in 't Gooi in een nog diepere financiële put terecht. "Wij hebben sinds december nog geen steun ontvangen", vertelt kapper Timothy Smit.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

"De steun lijkt nu echt te laat te komen", vertelt Smit vanuit de thuiskapperszaak van zijn vriendin. Bij zijn eigen zaak in Laren is hij al even niet geweest. "Onduidelijk is voor ons nog wanneer de eerste steun op onze rekening staat. We kunnen nog één maand de kosten dekken, maar dan staat de rekening echt op nul." De kapper is onderdeel van Barbier Rogier die ook een vestiging in Bussum hebben.

Voor Burak Bican ligt de situatie iets anders. "Ik heb al wel een deel van de werknemerskosten ontvangen", vertelt hij vanuit zijn lege zaak in Bussum. "Dat is alleen veel te weinig om rond te komen." Dat komt volgens Bican doordat zijn enige werknemer veel minder verdiende in de periode waarover de steun wordt berekend. "Toen kreeg hij deels nog een uitkering."

Eigen actie

De kappers weten zich inmiddels beide gesteund door klanten via een doneeractie. In beide gevallen werd de actie samen met iemand uit hun eigen gezin opgezet. "Ik dacht dan kan ik misschien nog één keer alles betalen", vertelt Smit. "De maandelijkse lasten liggen rond de 20.000 euro, met 10.000 euro komen we deze maand wat makkelijker door", dat is dan ook het streefbedrag van zijn actie

"Dit is de enige oplossing die je kan bedenken deze tijd", vertelt Bican die tot nu toe nog weinig response op zijn actie heeft gekregen. "Volgens mij hebben we tussen de 150 en 200 euro opgehaald. Het is gewoon nog niet gelukt om heel veel mensen te bereiken."

Bekijk hieronder naar een reportage met beide kappers aan het woord. Tekst loopt door onder video.

Kappers in 't Gooi krijgen te weinig steun - NH Nieuws

Dat beide kappers zich nu genoodzaakt zien om zelf een fundraising te starten is niet ongebruikelijk. Volgens Maurice Crusio, voorzitter van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), piept en kraakt de hulp voor kappers deze tweede lockdown. "Mensen hebben geen perspectief en uitzicht. Ook de tegemoetkomingen laten heel lang op zich wachten, als je ze al krijgt."

Lees ook

Toch behouden beide kappers uit 't Gooi de hoop op een verbetering van de steunmaatregelen. "Ik snap ook wel dat ze niet zomaar iedereen kunnen helpen" vertelt Bican. "Maar nu gaat het ten koste van heel veel bedrijven. Als je dan in andere landen ziet dat kappers weer open mogen, zoals in België, vraag je je af waarom dat hier niet kan." 

Voor Smit geldt dat de steun die zijn zaak zal ontvangen uiteindelijk met terugwerkende kracht ontvangen zal worden. Dat betekent dat hij ook een deel van de kosten uit december en januari nog op zijn rekening kan verwachten. De grote vraag is alleen voor hen en andere kappers wanneer zij het geld kunnen verwachten. "Dat moet alleen echt niet te lang meer duren. Anders gaan er veel kappers omvallen."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]