Ga naar Content

Tropische vogel huist nog steeds in de polder

EGMOND AAN DEN HOEF - De rode ibis heeft de afgelopen twee maanden overleefd: de Zuid-Amerikaanse vogel woont nog steeds in de polders van Egmond. Fotograaf Fabian Postma spotte het dier afgelopen weekend in het bevroren landschap. "Ik nam een verkeerde afslag en zag ineens iets roods", vertelt hij. 

Het dier heeft de vorst overleefd - Foto: Fabian Postma

Hij vond het dier langs een zijweg van de drukke Hoeverweg. "Het was een hele mooie, vroege ochtend om plaatjes te schieten. Er was ook helemaal niemand en toen ik zag dat het rode bewoog, pakte in mijn camera. Ik ben er langzaam naar toe gereden om een paar foto's te maken", aldus Postma. Hij deed zijn raam naar beneden en schoof zijn lens eruit.

De rode Ibis, familie van de lepelaar, komt in het wild voor in kustgebieden van noordelijk Zuid-Amerika: in Colombia, Venezuela en Ecuador tot Brazilië, langs de gehele noordoostkust van de Amazone. Vermoedelijk is deze ontsnapt uit bijvoorbeeld een dierenpark, omdat er een ringetje om zijn poot te zien is.

"Ik vond het wel leuk om te zien. Deze kom je niet vaak tegen", aldus Postma.

Foto: Fabian Postma

"Deze vogelsoort trekt niet, dus iemand heeft denk ik een kooitje open laten staan", zei vogelaar Rutger Polder eerder al tegen NH Nieuws. In december gingen we kijken bij het dier, die slecht zou gedijen bij vrieskou, omdat de bodem dan bevriest en hij de voeding er dus niet uit kan halen. Maar tot nu toe leeft de rode ibis dus nog rustig zijn leven in de Egmondse polder.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]