Ga naar Content

Kinderopvang blij te heropenen: "Wij leveren wezenlijke bijdrage aan gezinnen"

WEST-FRIESLAND - Het kabinet heeft voor vanavond opnieuw een persconferentie ingelast, waarin onder meer wordt verteld dat de basisscholen en kinderdagverblijven vanaf volgende week heropend worden. De naschoolse opvang blijft vanaf komende week alleen open voor noodopvang. Marga Hendriks, directeur-bestuurder bij Kappio Kinderopvang, is blij met het nieuws dat zij hun kinderopvangen weer kunnen openen.

Foto: Kappio Kinderopvang

Net als bij eerdere persconferenties van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd van tevoren al bekend welke maatregelen er genomen zouden worden. Zo bleek zondag na overleg in het Catshuis in Den Haag dat vanaf volgende week de basisscholen en kinderdagverblijven opnieuw geopend worden.

Ook directeur-bestuurder Marga Hendriks van Kappio Kinderopvang - met zestien locaties in West-Friesland en meerdere in de gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon - hoorde het nieuws zondagavond van ministers Arie Slob van Onderwijs en Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

"Dat dit nieuws eerder bekend werd gemaakt heeft ons meer ruimte gegeven om onze organisatie en mensen voor te bereiden op de heropening", vertelt Hendriks. "Wij zijn heel blij met de openstelling, omdat wij merken dat wij een wezenlijke bijdrage leveren aan gezinnen."

Grenzen bereikt

Volgens de directeur-bestuurder merkt de kinderopvang dat de situatie bij gezinnen thuis steeds problematischer wordt. Kinderen zitten soms al maanden thuis, hebben weinig tot geen sociale contacten en ook bereiken de kinderen samen met hun ouders hun grenzen. "De vraag naar noodopvang is de afgelopen tijd steeds hoger geworden", legt Hendriks uit.

"Wij zien dat de ouders echt wel hun best doen", gaat ze verder. "Maar de kinderen hebben veel energie, hebben elkaar ook nodig, en dat is iets wat de ouders nooit zelf kunnen opvangen. Daarom is het echt noodzakelijk dat wij weer open moeten."

"De naschoolse noodopvang blijft geopend en overlegt met ouders als zij er niet uitkomen"

marga hendriks, directeur-bestuurder kappio kinderopvang

De buitenschoolse opvang blijft voorlopig alleen nog geopend voor de noodopvang van kinderen. "Dat komt omdat zij vaak kinderen ophalen van meerdere scholen, waardoor de verkeersstromen groter worden en de kinderen met meer mensen in contact komen", legt Hendriks uit. 

Sneltesten en vaccineren

Hendriks is blij dat ze vanaf komende week weer geopend zijn, en benadrukt aan streekomroep WEEFF dat de kinderopvang probeert mee te denken in oplossingen voor ontstane problemen. "We willen wel veilig open", aldus de directeur-bestuurder. "In het onderwijs mogen sneltesten gebruikt worden, en dat gaat ook gelden voor de kinderopvang. Wij zouden graag nog willen vragen om eerder gevaccineerd te worden, omdat we onze veiligheid eerst moeten waarborgen voordat we anderen ook kunnen beschermen."

Mocht er in de komende tijd een ouder positief testen op het coronavirus en het kind klachten hebben, dan zal de groep die die dag met het kind op de opvang heeft gezeten in quarantaine moeten. En als een ouder het idee heeft dat ze zich moeten testen, dan kan het kind niet naar de opvang gebracht worden. 

Positieve noot

Volgens Marga Hendriks zijn er in de afgelopen periode, waarin de basisscholen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang nagenoeg gesloten bleven ook positieve punten te melden. De directeur-bestuurder vertelt dat de kinderen in de afgelopen periode heel veel geleerd hebben van hun thuissituatie en dat ze onder meer geleerd hebben om zelfstandiger te denken en te zijn.

"Daar wordt vaak een hoop in geleerd en dat is misschien niet altijd zo bekend", vertelt ze. "Ik denk uiteindelijk dat het deze generatie sterker maakt, dat ze er als geheel sterker uitkomen. Uiteraard hebben veel kinderen nu een achterstand met het leren, maar ik ben ervan overtuigd dat wij die achterstand in kennis de komende tijd goed gaan maken."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]