Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Slachtoffers Holocaust herdacht tijdens Nationale Holocaust Herdenking

31 januari 2021, 10.54 uur · Aangepast 31 januari 2021, 12.44 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam heeft vandaag de Nationale Holocaust Herdenking plaatsgevonden. De slachtoffers van de Holocaust en andere genocides werden herdacht.

Premier Mark Rutte legt een krans tijdens de herdenking vorig jaar

Na de herdenking wordt de documentaire 'Tedje & Meijer: De belofte van liefde' uitgezonden op NH Nieuws. Mijam Cloose beleeft haar eerste Holocaustherdenking zonder ouders. In de documentaire zegt ze: "Auschwitz zat bij ons aan tafel en at iedere dag een hapje mee." Tedje en Meijer overleden vorig jaar vlak na elkaar, en lieten de oorlog achter bij de kinderen en kleinkinderen.

Vanwege het coronavirus was het programma van de herdenking dit jaar aangepast. Zo was de bijeenkomst in besloten kring. Ook de stille stocht, die normaal voorafgaat aan de herdenking, ging niet door.

Bij de herdenking waren onder andere demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Blokhuis aanwezig. Toespraken waren er van burgemeester Femke Halsema, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité.

Verder had Rudi Cortissos ook het besloten gezelschap toegesproken. Cortissos overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken. Zijn moeder kwam samen met 62 andere familieleden in Sobibor om het leven. Namens de jongere generatie sprak Noah Knijff.

Tijdens de herdenking maakte burgemeester Femke Halsema bekend dat het Namenmonument in het Amsterdamse Weesperplantsoen in september wordt geopend.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]