Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Mirjams eerste Holocaustherdenking zonder ouders: "Raar dat ze er niet meer zijn"

30 januari 2021, 13.00 uur · Aangepast 30 januari 2021, 13.31 uur · Door Tjeerd Kleijn, Doris van Baar & Lotte Rigter

AMSTERDAM - De ouders van Mirjam Cloose leerden elkaar vlak na de oorlog kennen. Vader Meijer zat in de oorlog ondergedoken met zijn broer, moeder Tedje overleefde vernietigingskamp Auschwitz. In de documentaire 'Tedje & Meijer: De belofte van liefde' zegt Mirjam: "Auschwitz zat bij ons aan tafel en at iedere dag een hapje mee." Tedje en Meijer overleden vorig jaar vlak na elkaar, en lieten de oorlog achter bij de kinderen en kleinkinderen. 

Foto: Oorlog zit in de genen

Over de oorlog werd in het gezin niet vaak gesproken, zegt Meijer in de documentaire. Toch was de oorlog altijd aanwezig, herinnert dochter Mirjam zich. "Ik weet dat ik automatisch geen laarzen droeg, dat was verboden thuis. Ik droeg ook geen rood-zwart of geel-zwart. Geen bruin hemd. Alle dingen die oorlogsgerelateerd waren, deed je automatisch niet. Er werd ook gezegd tegen je als puber: 'Je pubert niet, want je ouders hebben al zoveel meegemaakt. Je houdt je rustig'. Dus ja. Ik zeg altijd: 'Het zat in mijn genen'."

De oorlog zit ook in de genen van de 37-jarige dochter van Mirjam. "Haar hang naar het lezen, weten en zien van alles wat maar aan de oorlog gerelateerd is. Dat zit erin. Ik weet dat dat  bij de kinderen van mijn broer hetzelfde is. Dat willen weten. En ik snap dat ook wel."

Nationale Holocaust Herdenking

Meijer overleed januari vorig jaar, Tedje drie maanden later. Voor Mirjam maakt dat de Nationale Holocaust Herdenking deze zondag anders dan andere jaren. "Het is raar dat ze er niet meer zijn, maar misschien ook wel bevrijdend. Omdat het hopelijk minder belastend wordt daardoor. Niet eens zozeer voor mij, maar wel voor mijn dochter. Geen zwaar beladen dag, geen plicht om daar bij te moeten zijn. Wat ik voor mijn gevoel al die jaren wel heb moeten doen."

De documentaire Tedje & Meijer van Heleen Minderaa is morgen te zien op NH Nieuws en AT5 om 12.30 uur en 21.00 uur. De Nationale Holocaust Herdenking is vanaf 11.00 uur live te volgen via NH Nieuws. 

De documentaire Tedje & Meijer van Heleen Minderaa is morgen te zien op NH Nieuws en AT5 om 12.30 uur en 21.00 uur. De Nationale Holocaust Herdenking is vanaf 11.00 uur live te volgen via NH Nieuws. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]