Ga naar Content

Ruzie over wie mag meepraten over Schiphol: "Worden bij het oud vuil gezet"

SCHIPHOL - Als het aan de gemeente Haarlemmermeer ligt, moeten veel meer verschillende omwonenden kunnen meepraten over de ontwikkeling van Schiphol. Tot nu toe worden bewoners voornamelijk vertegenwoordigd door 'mannen op leeftijd die zich manifesteren als een protestgroep', vindt wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken. Uithoornaar Mirella Visser vindt de uitspraken 'pijnlijk en discriminerend'.

Schiphol-omwonenden die in 2018 ook al eens boos waren op een VVD'er - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Haarlemmermeerse wethouder Nobel (VVD) sprak gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de opvolger van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS). De ORS had jarenlang de taak om het kabinet te adviseren over de toekomst van de luchthaven. De huidige voorzitter heeft voorgesteld om het adviesorgaan - met daarin vertegenwoordigers uit de luchtvaartsector, overheden en buurt - op te doeken en in een nieuwe vorm verder te gaan. Omdat iedereen er inzit voor zijn eigen belang, willen die vertegenwoordigers nog weleens rollebollend over straat gaan.

Protestgroep

Nobel wil een bredere vertegenwoordiging van de omwonenden zien in het nieuwe adviesorgaan. "Het zijn voornamelijk mannen op leeftijd die zich manifesteren als protestgroep", zegt Nobel tegen NH Nieuws. De wethouder vindt dat meer (jonge) bewoners de gelegenheid moeten krijgen om mee te kunnen praten. "Niet alleen over de overlast, maar bijvoorbeeld ook over het economisch belang en het wereldwijde netwerk van Schiphol. Mensen die fijn wonen in de buurt van Schiphol hoor je er niet."

Mirella Visser uit Uithoorn had graag de oren van Nobel gewassen tijdens de hoorzitting, maar voordat zij aan de beurt was, klapte de videoverbinding met de Tweede Kamer eruit. Een groot aantal van de deelnemers van die hoorzitting, waaronder Kamerleden, Schipholbaas Benschop en omwonenden, moest zijn zegje doen via een liveverbinding. Toen het de beurt was aan de bewonersvertegenwoordigers, zoals Visser, werd de hoorzitting gestaakt door de technische problemen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De hoorzitting werd vaak onderbroken door een falende videoverbinding - Foto: Tweede Kamer

Huilend op de bank

"Nobel maakt zich schuldig aan leeftijdsdicriminatie", zegt Visser tegen NH Nieuws. Ze vindt het pijnlijk dat de Haarlemmermeerse wethouder de bewonersdelegatie van de ORS op die manier over een kam scheert. Visser woonde meerdere huiskamergesprekken bij met inwoners van Uithoorn en de directeuren van Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland. "Daar zaten jonge vaders bij van in 30 en 40 jaar die bijna huilend op de bank zaten", aldus Visser. In Uithoorn is een ruime meerderheid van de inwoners tegen de uitbreiding van Schiphol. "Die meerderheid vertegenwoordigen wij."

Oud vuil

Visser vindt dat Nobel ook geen rekening houdt met de expertise van de bewonersdelegatie. "We hebben kennis en ervaring. Het kost jaren om de complexiteit van Schiphol te snappen. We worden door Nobel gewoon bij het oud vuil gezet!"

Maar volgens Nobel is Haarlemmermeer niet de enige gemeente die naar een meer diverse vertegenwoordiging verlangt, maar wordt het breedgedragen door alle regionale en lokale overheden uit de OSR. De afgebroken hoorzitting wordt afgemaakt op 4 februari. Dan komt onder meer Mirella Visser alsnog aan het woord.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]