Ga naar Content

Winkelier voorbereid op plunderaars: "Ze hebben het op mij gemunt"

ALKMAAR - Zijn winkel werd met naam en toenaam genoemd op social media als plek om te plunderen. Toch maakt winkelier Ton Köster uit Alkmaar zich niet al te veel zorgen. Hij heeft voorzorgsmaatregelen genomen mocht het vanavond zover komen. "Alles van waarde is weggehaald er valt hier niets te plunderen." 

De winkelier heeft zijn winkel deels leeggehaald vanwege dreiging plundering - Foto: Tom Jurriaans / NH Nieuws

In de twintig jaar dat Köster een kledingzaak in Alkmaar runt, heeft hij dit nog nooit meegemaakt. Zijn telefoon stond gisteren roodgloeiend. Klanten en kennissen die hem wilden waarschuwen voor het naderende onheil. In de groeps-chat 'Zet 072 op de kaart' wordt, naast de Jumbo op de Paardenmarkt, zijn winkel nadrukkelijk genoemd als plek om te plunderen. "Belangrijkste is wel die koster- 50 man is genoeg".  "Neem hamers mee allemaal, neem alles mee man", zo staat te lezen. 

Het komt volgens de winkelier waarschijnlijk door de kleding die hij verkoopt. "We hebben een aantal merken waar het die gasten om te doen is. Dat is ook de reden dat ze het op mij gemunt hebben. Het heeft ook niets met de ontevredenheid over de coronacrisis te maken. We hebben het in deze tijd al niet zo makkelijk dus dat is niet leuk."

Winkelier voorbereid op plunderaars: "Ze hebben het op mij gemunt" - NH Nieuws

Uiteindelijk bleven plunderingen en rellen gisteravond uit. En dat is misschien mede te danken aan de harde kern van voetbalclub AZ. Zo'n vijftig leden van de Ben-Side liepen gisteravond een rondje door de stad om eventuele plunderaars tegen te houden. Ook vanavond houden zij de wacht en daar is winkelier Köster blij mee. "Ik ben erg blij dat ze dit doen. Het heeft voor die plunderaars een afschrikwekkend effect.  Het is mooi dat er een groep opstaat die er alles aan doet om de stad heel te laten."

Hij slaapt vannacht dus toch wat rustiger nu hij weet dat de supporters van AZ hun ronde doen. Ook heeft hij allerlei maatregelen genomen om plunderaars tegen te houden. "Een bevriende aannemer bood aan om mijn winkel dicht te timmeren maar daar ben ik niet op ingegaan. Alle dure kleding is weg, het alarm is gecheckt en de kassa is nog steeds leeg. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]