Ga naar Content

Hilversumse winkeliers bereiden zich voor op onrustige avond, extra beveiliging ingezet

HILVERSUM - Hilversumse winkeliers en horecaondernemers bereiden zich voor op een onrustige avond. Nu er langzaam maar zeker steeds meer concretere oproepen komen van groepen jongeren om vanavond te gaan rellen als protest tegen de avondklok, neemt men het zekere voor het onzekere en gaat al het straatmeubilair naar binnen. Enkele andere ondernemers nemen nog drastischere maatregelen. 

Foto: NH Nieuws/Sjoerd Stoop

Her en der gaan op sociale media oproepjes rond om vanavond te protesteren in Hilversum en tegen de politie in opstand te komen. Er wordt onder meer opgeroepen om vuurwerk mee te nemen. Een van oproepjes roept op om 'met heel Hilversum te strijden' en 'voor niemand terug te deinzen'. De gemeente Hilversum laat weten 'op alles voorbereid' te zijn. 

Straatmeubilair naar binnen

Hilversum heeft centrumondernemers opgeroepen om zoveel mogelijk straatmeubilair binnen te zetten. Horecaondernemers halen terrastafel en -stoelen, die al weken aan de ketting voor de deur staan, naar binnen om te voorkomen dat relschoppers er vanavond mee aan de haal gaan.

"We nemen het zekere voor het onzekere", zegt eigenaar Jerry de Vries van Foodhall Mout. "Als ik zie wat er de afgelopen dagen is gebeurd  op andere plekken in het land, dan hebben we een goede reden om angstig te zijn. Het is te bizar voor worden dat zulke dingen gebeuren, maar we kunnen maar beter voorbereid zijn."

"We hebben voor vanavond extra beveiligers ingehuurd, die in en rond onze zaak de boel in de gaten houden"

Jerry de Vries van Foodhall mout

De grote Hilversumse foodhall staat op het Marktplein, de plek waar eerder een demonstratie tegen de lockdown was. "We hebben voor vanavond extra beveiligers ingehuurd, die in en rond onze zaak de boel in de gaten houden", vertelt De Vries. "We willen natuurlijk schade aan ons pand voorkomen, maar natuurlijk ook voorkomen dat de zaak op een of andere manier wordt opengebroken of zoiets."

Andere horecaondernemers geven vanmiddag ook ruim gehoor aan de oproep van de gemeente om zo veel mogelijk alles naar binnen te halen. Zelf neemt de gemeente ook maatregelen. Zo worden de kramen van de woensdagmarkt niet vanavond, maar morgenochtendvroeg pas neergezet. 

Etalage dichtgespijkerd

Even verderop, aan de Leeuwenstraat, zijn twee timmermannen druk bezig om de etalage van Platenhuis 't Oor dicht te timmeren met grote planken hout. "Dit is natuurlijk een hele bizarre situatie. We hebben geen idee wat er vanavond allemaal gaat gebeuren, dus ik ga het risico absoluut niet nemen door alles maar te laten voor wat het is", zegt Gerard Kamer van het platenhuis. 

Tekst gaat verder onder de video.

Platenhuis 't Oor spijkert de gevel dicht - NH Nieuws

De Hilversummer is boos als hij kijkt naar wat er de afgelopen dagen al in andere gemeenten is gebeurd. "Wat bezielt die mensen, toch?", vraagt hij zich hardop af. "Dat je het ergens niet mee eens bent, is prima. Maar maak dat op een normale manier duidelijk. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat deze mensen komen rellen om het rellen. Het zullen vast ook veel jongeren zijn die niet eens uit Hilversum komen."

Veel onduidelijkheid

Hoewel Hilversum wel oproepen doet aan winkeliers en horecaondernemers, is er nog veel onduidelijkheid. Iedereen wil weten wat er te verwachten valt, maar niemand krijgt een helder antwoord. 

Kamer vervolgt: "Ik heb vandaag al meerdere keren gevraagd aan de politie en de gemeente wat ze precies weten en waar we rekening mee kunnen houden, maar daar krijg ik niet echt antwoord op. Er zou een mailtje komen met welke maatregelen we moeten nemen, maar ook daar is het wachten nog steeds op. We willen gewoon meer duidelijkheid, zodat we weten wat we kunnen doen. Maar ik ga daar niet op wachten. Daarom het besluit om de winkel dicht te spijkeren. Je kunt zeggen dat dit misschien weer uitnodigt om wat te doen, maar het risico dat ik morgen puin kan gaan ruimen, ga ik niet nemen."

Andere gemeenten

Hilversum is niet de enige gemeente waar vanavond rellen worden aangekondigd. Amsterdam wordt weer genoemd, maar ook Haarlem, IJmuiden, Heemskerk en Beverwijk bereiden zich voor op een onrustige avond. Winkeliers hebben ook daar besloten op voorhand hun zaak al dicht te timmeren.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]