Ga naar Content

Buurtbewoners Museumplein over rellen: "Zo zonde dat we elkaar dit aandoen"

AMSTERDAM - De rellen van gistermiddag en vorige week zondag op het Museumplein hebben de buurt in Oud-Zuid flink opgeschrikt. "Vrienden van ons konden hun huis niet in", vertelt een buurtbewoner aan NH Radio.

Foto: Inter Visual Studio

"Leuk wonen hier, maar de laatste weken zie je er toch een beetje de keerzijde van", reageert een buurtbewoner op de vraag hoe het nu is om rond Museumplein te wonen. "Wijzelf waren er gisteren niet, maar vrienden die in de buurt wonen, konden gister hun huis niet in omdat het afgezet was vanwege de rellen. Dus het is wel heel heftig."

Inschatten wie de relschoppers zijn

Vorige week zondag liep een protest tegen het coronabeleid op het Museumplein ook al uit de hand. Gistermiddag kwamen er zo'n 1.500 mensen op het Museumplein af, ondanks dat er geen vergunning was verleend voor het protest. Er zijn bijna 200 mensen gearresteerd, waarvan er nu nog 27 vastzitten.

"Ik woon daar", wijst een vrouw naar een plek 100 meter verder van Museumplein. "Ik kijk vanuit het raam en probeer een beetje in te schatten wie de omstanders zijn die uit nieuwsgierigheid komen kijken en wie de relschoppers zijn. Dat kan je wel een beetje inschatten."

"Het is een beetje een kat-en-muisspel: ze rennen van de ene naar de andere kant"

Buurtbewoner Museumplein

Een andere buurtbewoner bekijkt het ook luchtig: ze weet dat het wonen in een stad als Amsterdam nu eenmaal wat anders is dan op het rustige platteland. "Maar op zich doet de politie het heel netjes", zegt ze. "Beetje een kat-en-muisspel: ze rennen van de ene naar de andere kant van het Museumplein, dus het heeft ook iets grappigs."

Toch snapt ze niet waarom het zo uit de hand loopt. "Ik vind het zo zonde dat we elkaar dit zo aandoen. Gek dat het tot dit moet leiden."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]