Ga naar Content

Nog 27 arrestanten verboden demonstratie vast: Rutte noemt geweld 'onacceptabel'

AMSTERDAM - Premier Rutte heeft vanochtend het geweld veroordeeld dat gistermiddag gebruikt werd door mensen die deelnamen aan de verboden demonstratie op het Museumplein. "Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid", zei hij vanochtend voor de deur van het ministerie van Algemene Zaken.

Rellen op het Museumplein op zeventien januari - Foto: NH Nieuws

Op verschillende plekken in het land braken dit weekend rellen uit, uit onvrede over de coronaregels en de sinds zaterdag geldende avondklok. Zo werd er in Urk een teststraat van de GGD in brand gestoken en trokken relschoppers vernielend en plunderend door het centrum van Eindhoven. Ook in andere Nederlandse steden was het onrustig en moesten de politie en ME optreden.

"Het is een heel klein groepje mensen dat crimineel gedrag laat zien"

Premier Mark Rutte

Volgens Rutte moet de avondklok ervoor zorgen dat Nederlanders hun vrijheid weer terugkrijgen, omdat daarmee de verdere verspreiding van het coronavirus wordt aangepakt. De premier is ervan overtuigd dat '99 procent van de Nederlanders' achter de coronaregels staat. "Het is een heel klein groepje mensen dat crimineel gedrag laat zien." Hij roept ouders en vrienden van relschoppers om de betrokkenen op hun gedrag aan te spreken.

Analyse van geweld

Vooralsnog is Rutte van mening dat de politie en marechaussee de situatie onder controle hebben. Wel staat er vanmiddag een evaluatie gepland van de afgelopen dagen, waar onder andere minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bij zal aanschuiven. Er wordt dan gekeken of de huidige maatregelen afdoende zijn, of dat er toch meer maatregelen nodig zijn. "Dan nemen we die", voegde Rutte daaraan toe.

Bij het verboden protest gisteren op het Museumplein werden in totaal 190 mensen aangehouden. Op dit moment zitten nog 27 mensen vast, waarvan er zeven minderjarig zijn. Uit camerabeelden zal moeten blijken wie precies welke rol gespeeld heeft tijdens het verboden protest van gisteren. De overige arrestanten zijn gisteren in de loop van de avond en nacht vrijgelaten. Zij hebben een boete opgelegd gekregen. 

Een week eerder werden er ook al veel mensen opgepakt. Er werd toen met stenen en zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Ook werden er politiepaarden mishandeld door relschoppers.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]