Ga naar Content

Demonstratie tegen coronamaatregelen loopt opnieuw uit de hand

AMSTERDAM - De demonstratie op het Museumplein is beëindigd. Honderden mensen verzamelden zich om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De gemeente gaf om 14.25 uur een noodbevel af, waarop het plein werd leeggeveegd.

Beelden van de demonstratie in Amsterdam - NH Nieuws

Sinds 11.00 uur vanmorgen werd het Museumplein al verklaard tot veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie preventief mensen op het plein kon fouilleren

De betogers kregen rond 14.00 uur meerdere waarschuwingen van de politie om het plein te verlaten. Toen dit niet gebeurde werd er ingegrepen, onder andere met een waterkanon. Rond 15.45 was het plein weer leeg. 

Een kleine groep demonstranten verplaatste zich naar de straten rondom het plein en zocht daar de confrontatie met de politie. Ook werd er met stenen gegooid. Of er mensen gewond zijn geraakt of zijn aangehouden, is nog niet bekend. 

Een man gooit met stenen naar de politie. Tekst gaat verder na de video

Man gooit met stenen naar de politie - NH Nieuws

Een oudere vrouw met rollator gooide tijdens de demonstratie groen poeder tegen een agent. De vrouw werd weggeleid van het Museumplein toen ze uit haar tas een zakje haalde en de inhoud in de richting van het hoofd van de agent gooide. 

Tekst gaat verder na de foto's

Eerder vandaag werden er bij het monument aan het H.M. van Randwijkplantsoen bloemen gelegd. Volgens initiatiefnemer Frank Ruesink van de bloemlegging is de demonstratie van vorige week een dieptepunt. 

"Het is makkelijk om na het geweld van vorige week thuis te blijven. Je hebt het recht om te leven en je geluk na te streven. Dat wordt nu gesaboteerd. We zijn vrije mensen", aldus de initiatiefnemer.

Tekst gaat verder na de video 

Bloemlegging - NH Nieuws

Vorige week werden er 143 demonstranten opgepakt. Zij mochten vandaag niet op het Museumplein komen. "Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan een ieder van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen", liet de gemeente weten. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]