Amsterdam

NL
V

Museumplein aangewezen als risicogebied, mogelijk opnieuw demonstraties

24 januari 2021, 10.21 uur · Aangepast 25 januari 2021, 12.52 uur · Door AT5

AMSTERDAM - Het Museumplein is door burgemeester Halsema aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie preventief mensen op het plein mag fouilleren. Er zijn aanwijzingen dat opnieuw mensen met wapens naar het plein willen komen en geweld willen plegen. 

NH Nieuws

Dat heeft de gemeente zojuist laten weten. De maatregel gaat vanaf 11.00 uur in. Het besluit is genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, mede naar aanleiding van het protest dat precies een week geleden uit de hand liep.

Het middel is volgens de politie vaker ingezet bij risicovolle situaties, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden. Woensdag zei Halsema tijdens een vergadering van de gemeenteraad naar deze mogelijkheid te kijken. 

Verschillende tegenstanders van de coronamaatregelen en tegenstanders van het kabinetsbeleid hebben al aangegeven dat ze vandaag komen 'koffie drinken' op het Museumplein. Ook Michel Reijinga, de organisator van de demonstratie van vorige week, komt. 

Gebiedsverbod

Vorige week werden er 143 demonstranten opgepakt. Zij mogen vandaag niet op het Museumplein komen. "Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan een ieder van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen", laat de gemeente weten. Ook wordt er vandaag, net als vorige week, geen demonstratie toegestaan op het Museumplein.

Tekst gaat verder na de video

De politie is in groten getale aanwezig op het Museumplein - NH Nieuws

"Een demonstratie is bespreekbaar voor de driehoek als een organisator toe ziet op de naleving van coronamaatregelen, zich aan een eventueel maximumaantal deelnemers en maatregelen treft om de openbare orde te bewaken. Vandaag is daarvan geen sprake", stelt de gemeente.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]