IJmond

NL
V

Beverwijk gaat strijd aan tegen criminaliteit op bedrijventerrein Midi Center

14 januari 2021, 19.51 uur · Door Fred Segaar

BEVERWIJK - De gemeente Beverwijk werpt zijn volle gewicht in de strijd met de vermeende criminaliteit op het zogeheten Midi Center, een bedrijventerreintje tegenover De Bazaar. Ondernemers die er gevestigd zijn of van plan zijn zich er te vestigen, moeten met ingang van 1 februari de beschikking hebben over een exploitatievergunning. Dit biedt de lokale overheid de gelegenheid een onderzoek te doen naar de integriteit van ondernemers, de zogenoemde Bibob-toets.

NH Nieuws/Dennis Mantz

De gemeente neemt deze maatregel op basis van informatie van de landelijke recherche, die aanwijzingen heeft voor ondergronds bankieren/witwassen op het Midi Center. In september 2019 en februari 2020 zijn hier twee grootscheepse acties geweest, waarbij op last van burgemeester Martijn Smit, een aantal winkels zijn gesloten .

"Met deze aanpak wil de gemeente voorkomen dat het de criminele activiteiten faciliteert en tevens de concurrentiepositie van bonafide bedrijven bevorderen", aldus een persbericht van de gemeente Beverwijk.

Belwinkels

Het Midi Center herbergt zo'n veertig belwinkels op een paar honderd vierkante meter waar  nauwelijks klandizie te noteren valt. Dat trok de aandacht van het Openbaar Ministerie en de Fiod, die bij meerdere grootscheepse invallen geld en namaak-artikelen aantrof. "Een hotspot voor ondergronds bankieren, een vrijplaats voor allerhande vormen van criminaliteit", noemde de politie het toen.

Quote

"Ik ben slachtoffer omdat ik toevallig hier mijn bedrijf heb"

Dave de Graaf, eigenaar reclamebedrijf Setdsign

Dave de Graaf heeft aan de achterkant van het terreintje, tegen de A22 aan, een reclamebedrijf. Hij vindt het raar dat hij een vergunning moet aanvragen voor het werk dat hij op deze plaats al zeven jaar doet. "Omdat ik op het Midi Center zit, ben ik nu ook opeens slachtoffer. Terwijl ik alleen maar hard werk om een boterham te verdienen."

Tekst gaat verder onder de video.

Midi Center - NH Nieuws

Met frisse tegenzin gaat De Graaf de vergunning aanvragen. "Het kost wel weer tijd en dus geld. Met de inval hier heb ik ook al een dag niet kunnen werken. Maar er zit denk ik niets anders op. Bovendien heb ik niks te vrezen, want ik verdien mijn geld op een eerlijke manier." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]