Ga naar Content

VVD West-Friesland uit zorgen over opvang statushouders in krappe woningmarkt

WEST-FRIESLAND - De VVD-fracties van West-Friesland maken zich grote zorgen over de woningnood in de regio en denken dat er nog meer problemen komen als er extra woonruimte beschikbaar moet komen voor statushouders. Zij vinden net als gemeenten in de regio Alkmaar dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol duidelijk moet worden gemaakt dat de woningnood in de regio ontzettend hoog is en roepen de colleges van West-Friesland op om met een gezamenlijk standpunt te komen.

Foto: Google Maps

Volgens VVD West-Friesland voldoet de regio al jarenlang aan de taakstelling om de zogeheten statushouders een woning te bieden, maar geldt dit niet voor alle gemeenten in Nederland. Zodoende vinden zij dat eerst andere gemeenten de verplichtingen na moeten komen, voordat de taakstelling hoger wordt gesteld en gemeenten die zich eraan houden worden gedupeerd.

Aangezien de wachtlijst voor een sociale huurwoning hoog is opgelopen vindt de partij het niet te verantwoorden aan mensen op de wachtlijst om een statushouder, een vluchteling met een verblijfvergunning, voorrang te geven op een woning zonder dat diegene is geplaatst op de wachtlijst.

Verdubbeling dit jaar

Het kabinet maakt elk jaar samen met de provincies en gemeenten een afspraak over het aantal statushouders dat voor een woning in aanmerking moet komen. Het aantal dat vorig jaar een woning toegewezen moest krijgen was volgens het kabinet al lastig genoeg, maar uit een brief blijkt dat dit probleem komend jaar alleen nog maar groter wordt.

Dit jaar moeten maar liefst 27.000 mensen huisvesting krijgen, wat bijna een verdubbeling betekent ten opzichte van het aantal statushouders dat is opgevangen in 2020. Door de opgeblazen woningmarkt en het gebrek aan sociale huurwoningen die gemeenten kunnen regelen, blijkt dit aantal echter veel te hoog te zijn.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook