Ga naar Content

Video: spotter legt 'birdstrike' op Schiphol vast

SCHIPHOL - Een vogel is gisteren op Schiphol in de linkermotor van een Airbus A300 van pakketbezorger DHL gevlogen. De zogenaamde birdstrike is vastgelegd door vliegtuigspotter Sander de Vries. Hij registreerde bij toeval hoe de vogel in de motor werd gezogen en daardoor een steekvlam veroorzaakte.

Steekvlam na birdstrike in vliegtuigmotor - Foto: Sander de Vries / Youtube PilotSanderHD

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het 30 jaar oude vrachttoestel vertrok gisteren om 12.00 uur vanaf de Polderbaan op Schiphol richting Leipzig. Als de Airbus net los komt van de grond vliegt een groep vogels richting de linkermotor. Nadat een vogel de motor wordt ingezogen, is een steekvlam te zien. Als het toestel vertrokken is, filmt De Vries hoe een vogelwachtmedewerker het dode dier van de baan verwijdert.

Doorgevlogen

Bij een birdstrike is het mogelijk dat de piloten de motor moeten uitzetten en terugkeren naar de luchthaven. Maar volgens een woordvoerder van DHL is het toestel gisteren zonder problemen doorgevlogen naar Leipzig. Vandaag heeft het toestel alweer twee andere vluchten uitgevoerd, van Leipzig naar Athene en van Athene naar Larnaca (Cyprus).

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]