Ga naar Content

De enige kroeg in Oosterleek sluit na 37,5 jaar haar deuren: "een groot gemis voor het dorp"

OOSTERLEEK - Wie door Oosterleek rijdt ziet al gauw het kerkje met daarnaast Herbergh 't IJsselmeer dat samen het centrum vormt van het dorp. Maar de enige horecagelegenheid van het plaatsje gaat haar deuren sluiten. Uitbaters Klaas en Jeanet Vis hoopten na de pandemie nog leuke activiteiten te kunnen organiseren zoals ze dat 37,5 jaar hebben gedaan, maar omdat er geen zicht is op versoepelingen in de coronaregels hebben ze besloten om de stekker eruit te trekken. 

Uitbaters Klaas en Jeanet Vis - Foto: Herbergh 't IJsselmeer

Voor de dorpsbewoners heeft het sluiten van de Herbergh ook gevolgen. "Het is eigenlijk ook altijd een soort dorpshuis geweest, we hadden hier verschillende verenigingen zitten en ook de muzikale wandeling ging vanuit hier. Nu moeten al die verenigingen een ander onderkomen vinden hier in de buurt", licht Vis toe. 

Een tijdje geleden gaven Klaas en zijn vrouw al aan dat ze zouden gaan stoppen, toen wilden ze nog wat leuke afscheidsfeesten geven en met verenigingen het tijdperk op een mooie manier afsluiten. Door de coronacrisis was dit echter niet mogelijk en doordat er voorlopig nog geen duidelijke tekens zijn dat het snel weer beter wordt hebben ze besloten om er nu echt mee te stoppen.

"Je moet al je vaste lasten vanaf het begin van het jaar natuurlijk weer gaan betalen, maar voordat we weer volledig open mogen zou het best wel weer eens juli kunnen zijn, dan ben je het halve jaar gewoon alweer kwijt. Het is jammer, we hadden het liever anders gezien maar het is niet anders", licht Klaas Vis toe. 

Herinneringen 

De afgelopen 37,5 jaar vond Vis prachtig: "Het leuke was dat wij hier dingen konden doen die in de stad niet kunnen. In de stad krijg je vaak een stempel, of je bent een kroeg of een restaurant, hier konden we gewoon doen wat we wilden. We deden dingen zoals een mosselenavond of een smartlappenfestival of in het kerkje naast de Herbergh heb ik wel eens klein Paradiso georganiseerd."

"We hebben hier fantastische artiesten gehad", blikt Vis terug. "Twee jaar terug hadden we hier nog The Furey's, echt een fenomeen uit Ierland. Zij treden eigenlijk alleen maar op in theaters, maar dus ook bij ons. Er zijn zoveel mooie herinneringen", vertelt Vis. 

Reacties

Met een bericht op Facebook maakte Vis bekend dat hij en zijn vrouw er mee stoppen. Onder dat bericht heeft hij honderden reacties gekregen. "Zulke reacties doen je ontzettend veel, je vindt het leuk om te lezen van mensen die bijvoorbeeld hun bruiloft hier gevierd hebben en daar met ontzettend veel plezier op terug kijken", legt Vis uit. 

Vis gaat de gezelligheid en de contacten met de mensen het meeste missen. "We gaan af en toe wel eens een rondje lopen en dan kom je ook mensen tegen, maar dat is niet hetzelfde. Maar ook de cultuur verandert, waardoor je eigenlijk een beetje in bepaald hokje gedrongen wordt, mensen zoeken nu wat vaker naar een restaurant of een café of ze gaan gewoon naar eenmalige dingen zoals een festival", zegt Vis. 

Toekomst

Voordat ze de Herbergh definitief zouden sluiten hadden ze nog grote plannen voor dit jaar. "Het is een beetje frustrerend dat die plannen niet door zijn gegaan, maar er heerst ook wel een beetje berusting dat we niet nog aan het begin staan van onze carrière, ik heb het namelijk best wel te doen met jonge ondernemers die hun plannen nu niet uit kunnen voeren", legt Vis uit.

Door het runnen van de Herbergh hebben ze nooit echt kunnen genieten van de omgeving en dat is wat Vis en zijn vrouw nu wel doen. "We zien nu pas tijdens een rondje wandelen of fietsen hoe mooi we eigenlijk wonen", zegt Vis. Nu het beheren van de Herbergh definitief achter ze ligt hebben ze ook tijd voor andere dingen. "We willen gaan reizen en andere landen ontdekken, normaal gesproken konden we er niet zomaar 3 of 4 weken tussenuit", vertelt Vis.

"Voorlopig blijft de Herbergh dicht en is het onze privéwoning. Ik wacht nog even voordat ik het in de verkoop doe, want het is momenteel niet echt een goede markt natuurlijk. En voor alle ondernemers hoop ik dat er snel weer bier door de pomp heen mag", sluit Vis lachend af. 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]