Ga naar Content

Texelse visser opgelucht na brexitdeal, maar niet tevreden: "Voelt als afpakken"

NOORD-HOLLAND - Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een overeenkomst bereikt over hun toekomstige handelsrelatie. Vissers reageren opgelucht op de deal, maar zijn absoluut niet tevreden. "De Britten hebben overvraagd."

Foto: Provincie Noord-Holland

De overeenkomst betekent onder meer dat Nederlandse vissers de komende jaren een kwart minder vis mogen vangen in Britse wateren. Dat kost de sector waarschijnlijk honderden miljoenen euro's.

"We zijn opgelucht dat er een deal is. Anders konden we per 1 januari helemaal niks. Maar er wordt een hoge prijs betaald voor bepaalde vissoorten", laat Pim Visser van VisNed, branchevereniging voor Nederlandse kottervissers weten. 

"Een deel van de vangstrechten gaat nu naar de Britten. Ze hebben overvraagd. Vis groeit op voor de Nederlandse of Deense kust en zwemt pas later naar de overkant. Die vis is helemaal niet van de Britten maar van ons allemaal", aldus Visser. "Er is opluchting maar geen tevredenheid."

Afgepakt 

Daar is Texelse schipper Cor Vonk het mee eens. Voor hem voelt het alsof er met deze deal wordt afgepakt. "Ik ben blij dat er een deal is, en dat we iets van zekerheid terughebben. Maar met deze deal zal de bedrijfsschade voor ons ongeveer vier ton zijn", vertelt hij aan NH Radio

"Wij vissen al zestig jaar lang voor 95 procent in Britse wateren. We moeten nu 25 procent van ons quota inleveren. Ik vind dat niet eerlijk", aldus Vonk. 

Bekijk hieronder de reportage aan boord van de Texel 1 en bij de visveiling die NH Nieuws eerder maakte. Tekst gaat door onder de video

Vissers vrezen Brexit: "Straks vissen op een postzegel" - NH Nieuws

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) omschrijft het brexit-akkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overeen zijn gekomen daarentegen als een mijlpaal. Over de inhoud laat de bewindsman zich nog niet uit, het akkoord dat zojuist werd aangekondigd moet nog worden bestudeerd.

Zaak is nu om de teksten 'nauwkeurig' te bestuderen. "Nederland zal deze toetsen aan de Nederlandse belangen. Hierbij zal speciale aandacht uitgaan naar de afspraken over een gelijk speelveld tussen de EU en het VK, de toegang van Nederlandse vissers tot de Britse wateren", aldus de minister.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.