Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Visserij koerst af op rampscenario door Brexit: "Gevolgen niet te overzien"

26 november 2020, 14.07 uur · Aangepast 26 november 2020, 14.34 uur · Door Dennis Mantz & Fred Segaar

IJMUIDEN/DEN HELDER  - Vissers vrezen dat met de Brexit een einde aan hun broodwinning komt. Een vloot van 25 Nederlandse kotters en trawlers vangt nu vooral zijn vis voor de kust van Engeland. Zonder nieuwe afspraken is dat gebied straks het terrein van de Britse vissers. 

Dat is een somber vooruitzicht voor de vissers. Neem schipper Cor Vonk, hij heeft op zijn Texel 1 elf mannen in dienst met evenzoveel gezinnen. Of dat straks ook nog zo is, is zéér de vraag. Zestig procent van de vis, voornamelijk tong en schol, halen ze op dit moment uit de Engelse wateren.

Bekijk onze reportage aan boord van de Texel 1 en bij de visveiling. Tekst gaat door onder de video

Vissers vrezen Brexit: "Straks vissen op een postzegel" - NH Nieuws

En die wateren delen ze ook nog eens met bijvoorbeeld de Franse vissers. "Als dat niet meer mag, zijn we veroordeeld tot het vissen op een postzegel: een heel klein gebiedje waar alle schepen wat willen vangen", waarschuwt Vonk. En dat heeft gevolgen: "Ik vrees dat de helft van de Nederlandse vloot wel eens failliet zou kunnen gaan." 

Dat levert naast meer concurrentie, ook nog eens een probleem voor de natuur op. "Je krijgt dan overbevissing, en daar heeft niemand wat aan. Wij niet, maar ook de natuur niet."

Quote

"Ik vrees dat de helft van de Nederlandse vloot failliet kan gaan"

cor Vonk, visser

Het lot van de vissers ligt op dit moment in de handen van de Brexit-onderhandelaars. Zij moeten bepalen of de Nederlandse vissers straks alsnog op Britse wateren mogen varen. Zo niet, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Hele keten getroffen

De Brexit raakt niet de vissers alleen, de hele keten wordt geraakt. Ook de visveiling in IJmuiden, een van de grootste en belangrijkste visveilingen van Nederland. Hier wordt gevreesd voor de impactvolle gevolgen van een no-deal Brexit. 

tekst gaat door onder de kaart

Wateren van het Verenigd Koninkrijk (in het rood) en de EU (in het groen) - NH Nieuws

Peter van de Meerakker, directeur van de Zeehaven IJmuiden, vermoedt dat zijn veiling straks minder vaak open zal zijn. Op dit moment kan in IJmuiden vis snel worden afgehandeld: de vis wordt 's nachts aangevoerd, gelijk gesorteerd en verkocht. Een groot gedeelte van de vis gaat direct naar het buitenland. 

"Het is de vraag of wij die hele infrastructuur op deze wijze op de rails kunnen houden", zegt Van de Meerakker.  "Je zou je kunnen voorstellen dat je het noodgedwongen gaat concentreren op de maandag en de vrijdag." 

Brexit-onderhandelingen

Van de Meerakker is uitermate nieuwsgierig naar het verloop van de geheime onderhandelingen die op dit moment plaatsvinden tussen de Franse EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost. De uitkomst bepaalt hoe de toekomst er voor de Nederlandse visserij uit gaat zien.

"Ze noemen het onderhandelingen in een tunnel", legt Van de Meerakker uit. "Waarom zeggen ze dat? Er komt geen licht bij. Niemand weet welke kant het opgaat. Het is helaas zeer onvoorspelbaar." 

Quote

"Ze zitten al maandenlang te vergaderen. Welke tekst op tafel ligt, weet niemand."

Peter van Dalen, EU-parlementarier (ChristenUnie)

EU-parlementarier Peter van Dalen komt op voor de belangen van de Nederlandse vissers in Europa. Maar hoe graag hij het anders zou zien: ook hij kan geen enkele invloed uitoefenen op de gesprekken tussen Barnier en de Britten.

"Ze zitten al maandenlang te vergaderen. Welke tekst op tafel ligt, dat weet niemand. Ook premier Rutte niet", zegt Van Dalen. De inzet van de EU is dat de Nederlandse vissers kunnen blijven vissen in de Engelse wateren. Maar of dat gaat lukken, is dus de vraag. 

Tekst gaat verder onder de video.

'Niemand weet wat er nu op tafel ligt' - NH Nieuws

Mochten de onderhandelaars eruit komen, dan moeten de teksten eerst nog worden voorgelegd aan het Europees Parlement. Toch houdt Van Dalen er rekening mee dat er een 'no-deal'-Brexit komt. "Misschien is dat zelfs de meest waarschijnlijke uitkomst", waarschuwt Van Dalen.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]