Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

14 actievoerders van Extinction Rebellion aangehouden voor blokkade Schiphol

18 december 2020, 10.54 uur · Aangepast 18 december 2020, 17.31 uur · Door Doron Sajet & Jessica Douma

SCHIPHOL - De Koninklijke Marechausssee heeft op Schiphol veertien actievoerders van Extinction Rebellion aangehouden. Ze blokkeerden twee ingangen van Schiphol Plaza. De luchthaven moet volgens de klimaatactivisten op slot vanwege 'de voorkeursbehandeling van Schiphol in de coronacrisis'. Ze zijn het niet eens met de uitzonderingspositie van de luchtvaart. 

Foto: Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren toegang Schiphol - Doron Sajet / NH Nieuws

De actievoerders hadden tweedraaideuren van Schipholplaza geblokkeerd door zich vast te plakken aan de draaideuren. Ook stonden ze met spandoeken met teksten als: 'Vluchten kan niet meer' en 'Geen staatssteun voor vervuilers'. Andere ingangen waren nog wel te gebruiken door reizigers.

Extinction Rebellion had mede-actievoerders opgeroepen om stevige lijm mee te nemen. De activisten smeerden lijm op hun handen en plakten die vervolgens aan de draaideuren om te voorkomen dat ze zouden worden weggehaald. Eigenlijk is de lijm symbolisch bedoeld, om het beleid van de overheid 'vast te lijmen'. In de ogen van de activisten is het beleid 'kapot'. 

De politie en marechaussee konden de vastgeplakte handen losweken met cola. Rond 12.00 uur was de actie voorbij. De activisten zitten nog vast.

Lockdown

Wat Extinction Rebellion betreft gaat Schiphol voorgoed in 'lockdown'. "Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven", aldus de activisten. Ze zijn tegen de miljardenlening die KLM krijgt om de crisis te overleven en vinden dat Schiphol niet mag groeien in het aantal vluchten.

Veertien actievoerders van Extinction Rebellion gearresteerd - NH Nieuws / Doron Sajet

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]