Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Twijfel neemt toe onder patiënten RKZ door lockdown: 'Afspraken gaan gewoon door'

16 december 2020, 15.36 uur · Aangepast 16 december 2020, 21.03 uur · Door Ruth Oei

BEVERWIJK - De telefoon bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk gaat sinds de aankondiging van de landelijke lockdown afgelopen maandag vaker over. Patiënten hebben veel vragen over afspraken die ze in het ziekenhuis hebben en bellen zelf voor antwoorden.

NH Nieuws / Dennis Mantz

Het coronavirus zorgt ervoor dat ook het Rode Kruis Ziekenhuis het druk heeft. Op de 'Acute Opname Afdeling' voor coronapatiënten waren gisteren zes van de tien bedden bezet. Op de speciale intensive care, die plaats heeft voor vier coronapatiënten, waren alle bedden bezet. 

"Ondanks dat de twee corona-afdelingen nagenoeg vol zitten, gaat de reguliere zorg in de meeste gevallen gewoon door. Hoewel er geen sprake is van afzeggingen in grote getalen, merken we dat sommige patiënten twijfelen of ze wel naar het ziekenhuis kunnen komen", zo laat Sandra de Jong van het ziekenhuis weten. Ze benadrukt dat het RKZ op een veilige manier de reguliere zorg kan bieden en dat als een afspraak of operatie onverhoopt niet door kan gaan, het ziekenhuis afbelt.

Hoewel er in het RKZ sprake is van werknemers die positief getest zijn op corona, is er geen sprake van clusters, zoals begin oktober van dit jaar. Toen laste het RKZ-ziekenhuis een tijdelijke opnamestop in op de Intensive Care en in het Brandwondencentrum vanwege een groot aantal besmettingen onder het personeel op die afdelingen. 

"We zitten er ook echt bovenop", zegt De Jong. "Bij het eerste vermoeden van mogelijke besmetting bij het personeel, testen we direct. Preoperatief worden patiënten gescreend op covid door middel van een keelswab."

Quote

"Het personeel is vermoeid, de oplopende besmettingscijfers draagt daaraan bij"

Sandra de Jong, woordvoerder Rode Kruis Ziekenhuis

Op de vraag hoe het met het zorgpersoneel gaat, antwoordt De Jong zonder enige twijfel. "Men is vermoeid en dat geldt voor het personeel op veel van onze afdelingen. Ook de druk door de oplopende besmettingscijfers draagt daaraan bij. En natuurlijk die continue onzekerheid wanneer het 'beter' wordt."

Ondanks de stijgende besmettingscijfers, de toename van het corona-opnames en de vermoeidheid van het zorgpersoneel, is De Jong toch optimistisch. "De zorg gaat zo goed mogelijk door, waarbij we dagelijks kijken naar een gezonde balans tussen de zorg voor onze patiënten en de draagkracht van onze collega's."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]