Ga naar Content

Kooplieden vinden krimp Amsterdamse Reuring Markt onbegrijpelijk

AMSTERDAM - Veel bewoners en marktkooplieden begrijpen niet waarom de succesvolle Reuring Markt op IJburg het met minder kramen moet doen. Stadsdeel Oost wil het aantal beschikbare standplaatsen terugbrengen tot maximaal dertig, terwijl er nu regelmatig 45 plaatsen bezet zijn. Ook de opbouw- en openingstijden worden verkort.

Reuring Markt kopje kleiner - NH Nieuws

De Reuring Markt brengt al vier jaar reuring in het anders zo stille winkelcentrum op het Joris Ivensplein. De markt is een initiatief van Antoinette Poortvliet.

De beperkingen van het stadsdeel ziet ze als het begin van het einde voor de markt. "Ik heb hier jaren gewerkt aan een vaste kern van kwalitatief hoogwaardige marktkooplieden. En als het ze hier moeilijk wordt gemaakt, dan ze kiezen voor andere markten. En dat gaat ten koste van de aantrekkingskracht van de markt", legt zij uit.

Tekst gaat verder na de foto

Foto: NH Nieuws

Groente en Fruithandelaar Imre Molnar is één van de marktkooplieden die erover denkt om te stoppen. Met zijn groentehandel heeft hij nu tien kramen in gebruikt. "Jarenlang hebben we gevochten om het hier van de grond te krijgen en nu loopt het eindelijk, komt het stadsdeel met deze schandalige plannen. Voor mij betekent dat einde verhaal", vertelt hij resoluut.

Ook veel bewoners snappen niet waarom de markt wordt verkort en verkleind. "Niemand heeft er last van. We zijn blij dat er eindelijk wat leven is in het centrum. Dat hier een markt zou komen stond altijd al in de plannen. En nu is 'ie er eindelijk, dan is het onbegrijpelijk dat het stadsdeel de markt kapot maakt", vertelt een bewoonster, die samen met haar buren op spandoeken actie voert tegen de plannen van het stadsdeel.

"De markt staat in een winkelcentrum en dat moet wel een beetje in balans blijven"

Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter

Volgens stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter betekenen de plannen geen verkleining van de markt. Volgens hem staan er pas sinds juni 45 kramen. "Daarvoor is het altijd dertig geweest en daarop gaan we het nu vastzetten. De markt is een succes en dat willen we graag zo houden. Maar de markt staat wel in een winkelcentrum en dat moet wel een beetje in balans blijven", legt hij uit.

Leegstand winkelcentrum

"Bijna alle winkeliers van het winkelcentrum kloppen bij mij aan en zeggen dat ze last van de markt hebben, dat het te groot geworden is", vertelt Poorter. "Als het onduidelijk is hoe groot de markt mag groeien, dan heeft het enorme uitwerking op de winkeliers. En ik wil geen leegstand hier."

Poortvliet en de ondernemers snappen de redenering van het stadsdeel niet. "Door de markt komen er juist meer mensen naar het winkelcentrum, het verstevigt elkaar. Alle winkeliers die ik gesproken heb zijn het eens met de markt zoals die nu is. Er is geen enkele reden om deze kleiner en korter te maken", besluit ze.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]