Ga naar Content

Gerelateerde videos

Heegstrapark in Aalsmeer dreigt te verdwijnen, buurtbewoners starten petitie

AALSMEER - Het laatste stukje groen langs de Burgemeester Kasteleinweg moet misschien plaats maken voor de bouw van appartementen. Dat ontwerp ligt vanavond op tafel tijdens de raadsvergadering. Buurtbewoners Mylou en Marco maken zich hard voor behoud van het parkje. Maandag startten zij een petitie die nu al meer dan 350 keer is ondertekend. 

Mylou loopt door een poortje van haar huis naar het kleine park. "Dit is één van de sluiproutes het Heegstrapark in. Die wordt met name door buurtbewoners en alle kinderen gebruikt." Vlak achter de Cyclamenstraat is het Heegstrapark al jaren een plek waar kinderen buiten spelen en viervoeters uit de wijk worden uitgelaten. De gemeente wil onderzoeken of hier gebouwd kan worden aan appartementen om iets aan de woningnood in Aalsmeer te doen.

Dat dit stuk groen daar voor opgeofferd zal moeten worden, valt Mylou zwaar. Ze verhuisde met haar zoon Billy naar Aalsmeer om hem in een groenere omgeving op te laten groeien. "Dat hadden we de afgelopen vijf jaar ook. Nu is het nog de vraag. Het is echt heel moeilijk om een andere plek in de wijk te vinden waar de kinderen fatsoenlijk kunnen spelen."

Tekst gaat verder na de foto

Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

In 2013 was er ook al even sprake van bebouwing en ontbossing van het parkje. Uiteindelijk is het bestemmingsplan toendertijd niet aangepast, nadat bewoners een petitie hebben gehouden om deze plannen tegen te houden. Dit maakt het voor de buurt extra zuur dat er nu alsnog plannen zijn voor bebouwing. 

Een bijkomende zorg is volgens bewoner Marco het effect dat de nieuwbouw zal hebben op de huizen in de Cyclamenstraat. Deze woningen zijn namelijk niet op palen gebouwd. "De angst is een beetje, als er drie gebouwen met parkeergarages eronder komen, of er ergens grondwater weggehaald moeten worden. Het vraagstuk is dan, krijgen we daar geen schade door?"

Volgens wethouder openbare ruimte van Rijn van de gemeente Aalsmeer gaat het nu nog om een ontwerpvoorstel. Onderzoek naar de haalbaarheid is dan ook nog niet aan de orde. Wel benadrukt hij dat er serieus met de vragen van omwonenden om zal worden gegaan. "Dit soort dingen die bewoners naar voren brengen, daar moeten we echt serieus naar kijken", aldus de wethouder. 

Petitie

Om een vuist te maken tegen de komst van de appartementen en het verdwijnen van dit park hebben Marco en Mylou samen met andere buurtbewoners een petitie gestart. Marco is snel over gegaan tot actie om tegenstanders van de nieuwbouw een stem te geven. "Zondagavond hebben we na overleg in de buurt-app een formulier gemaakt en maandagochtend hebben we dat verspreid."

In drie dagen tijd werd deze meer dan 350 keer ondertekend. Vanmiddag zijn deze handtekeningen door Mylou overhandigd aan burgemeester Oude Kotte van Aalsmeer.

Tijdens de raadsvergadering van vanavond wordt het Heegstrapark besproken en zal blijken of een meerderheid van de raad vóór of tegen de realisatie van appartementen in het park stemt.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]