Noord-Holland

NL
V

De Peiling: NS-personeel boos om geschrapt kerstpakket

2 december 2020, 10.12 uur · Aangepast 2 december 2020, 12.20 uur · Door Bernd de Boer

"Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het voetvolk", zegt vakbond FNV nu de NS dit jaar als besparingsmaatregel het kerstpakket schrapt. Ook bij Tata Steel krijgen werknemers niets. Heb jij begrip voor werkgevers die vanwege de coronacrisis geen kerstpakketten uitdelen?

ANP

Interne memo
Door geen kerstpakketten uit te delen bespaart de NS enkele tonnen. Dat blijkt uit een interne memo die onder het personeel is verspreid. 'Met het schrappen van het traditionele eindejaarsgeschenk breekt het bedrijf met een oude traditie', staat in het bericht . 'Het zal je niet verbazen dat de financiële uitdaging waar NS voor staat de reden is om dit gebaar op te schorten.'

'Schijt aan het voetvolk'
De NS mag dan geld besparen met het schrappen van het kerstpakket, aan sympathie onder de medewerkers wint het bedrijf niets. "Uit zo'n bericht blijkt dat de directie het empathisch vermogen heeft van een koelkast", reageert vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor bij RTL Nieuws. "Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het voetvolk."

Tata Steel
Ook bij Tata Steel in IJmuiden krijgen werknemers geen kerstpakket. Dat was vorig jaar ook al zo omdat het bedrijf in financieel zwaar weer zit. Personeelsvertegenwoordiger Gerrit Idema vindt het jammer dat die keus is gemaakt. "Een kerstpakket wordt echt gezien als een teken van waardering. Het feit dat de financiële situatie bij Tata Steel problematisch is, wil niet zeggen dat het personeel minder hard heeft gewerkt. Gezien de huidige situatie, ook door corona, zou juist waardering in de vorm van een kerstpakket een mooi gebaar zijn geweest." 

Meer kerstpakketten
Er zijn ook bedrijven waar dit jaar juist meer aan een attentie voor het personeel wordt uitgegeven. Bart Poierrié van Kerstpakketten.nl heeft 20 procent meer omzet dan vorig jaar. "Werknemers hebben het hele jaar niets gehad. Geen borrels, geen feestjes, geen barbecues. En ze krijgen ook geen kerstborrel, dus wordt er door sommige werkgevers extra geïnvesteerd in het kerstpakket."

Wat vind jij?
Heb jij begrip voor werkgevers die dit jaar door de coronacrisis de hand op de knip houden en geen kerstpakketten uitdelen? Of zou dit juist het jaar moeten zijn waarin waardering voor het personeel met een leuke kerstattentie kenbaar wordt gemaakt?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].