Ga naar Content

Legale wietteelt in Heerhugowaard? Vijf kwekers dingen mee in 'experiment'

HEERHUGOWAARD - Krijgt Heerhugowaard straks een eigen wietteler? Vijf kwekers binnen de gemeente dingen mee in het wietexperiment van het Rijk, waarvan mogelijk een legaal cannabis mag telen. De proef duurt in ieder geval vier jaar, met het doel criminelen buitenspel te zetten, en een gesloten circuit van kweker naar verkoper te realiseren. 

Foto: Foto: Martijn (Flickr CC 2.0)

Verder zal er in het experiment worden gekeken naar de effecten op de overlast, veiligheid en de volksgezondheid.

In juli dit jaar kregen kwekers de kans om zich bij het Rijk aan te melden met een specifieke locatie. In kwamen er 149 telers aanmeldingen binnen, waarvan er vijf plannen hebben voor in bij elkaar acht locaties in het kassengebied Alton in Heerhugowaard.

Om eventuele vertragingen na 'groen licht' van het Rijk voor te zijn, hebben verschillende telers de nodige vergunningen al aangevraagd. De gemeente voert momenteel gesprekken met de ondernemers. Het is niet bekendgemaakt welke dat zijn.

Lees ook

Volgend jaar moet duidelijk worden welke tien initiatiefnemers zich de eerste legale wiettelers van Nederland mogen noemen. Er is dan al onderzoek gedaan in het kader van de Wet Bibob, zodat vergunningen niet worden gebruikt voor criminele activiteiten. 

Overlast

Het college is zich ervan bewust dat een mogelijke teeltlocatie in de gemeente kan leiden tot onbegrip en onrust in de nabije omgeving. Kandidaten is dan ook van te voren gevraagd om na te denken over hoe de omgeving zal worden geïnformeerd. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]