Ajax na eerste helft al klaar met FC Emmen

EMMEN - Ajax heeft een simpele zege geboekt op FC Emmen. De ploeg van Erik ten Hag stond bij rust op 0-3 mede door een goal en assist van Davy Klaassen. In de tweede helft werd de score uitgebreid naar 0-5.

Davy Klaassen juicht na de 0-1 - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Bij Ajax ontbraken Daley Blind (niet wedstrijdfit), Nico Tagliafico en David Neres (kregen beiden rust) in de basiself. Zij werden vervangen door Lisandro Martínez en Sean Klaiber. Antony maakte zijn rentree in de basis. De Braziliaanse aanvaller was voldoende hersteld van zijn hamstringblessure om te starten. De Amsterdammers hadden in het eerste gedeelte moeite met het compacte spel van FC Emmen. Na twintig minuten brak Davy Klaassen de ban op aangeven van Lassina Traoré: 0-1.

Het was voor de Hilversummer zijn vijftigste goal in dienst van Ajax. In de periode na de openingstreffer waren er weinig kansen te noteren. Het spelbeeld bleef ongewijzigd; Ajax had het balbezit en Emmen verdedigde stellig. Na een ragfijne assist van Klaassen schoot Zakaria Labyad in de dertigste minuut de bal schitterend achter Felix Wiedwald in de kruising: 0-2. Traoré zorgde na een scherpe voorzet van Antony voor de 0-3. Voor rust kregen de Amsterdammers geen kansen meer.

Klaas - Jan Huntelaar feliciteert Jurgen Ekkelenkamp na de 0-4 - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Ajacieden krijgen rust

Perr Schuurs kreeg vrij snel in de tweede helft een grote mogelijkheid na een fraaie combinatie met Antony. Wiedwald kon goed redden op de inzet van de centrale verdediger. Er brak vervolgens een periode aan zonder grote kansen. Ten Hag gaf Ryan Gravenberch en Antony rust met het oog op de naderende Champions Leaguewedstrijd tegen Liverpool. Zij werden vervangen door Jurgen Ekkelenkamp en David Neres. Neres moest Wiedwald enkele minuten later tot een redding dwingen.

De andere invaller, Ekkelenkamp, zette Ajax in de zeventigste minuut op 0-4. Hij tikte een rebound in het doel van Emmen. In de slotfase mocht Devyne Rensch zijn officiële debuut maken. Klaas-Jan Huntelaar dacht 0-5 te maken, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Op aangeven van Neres scoorde Quincy Promes wél de 0-5. Promes krulde in de slotfase de bal op de lat na een redding van Wiedwald.

Ajax heeft door de zege de koppositie -in ieder geval tot morgen- steviger in handen. Dan speelt naaste belager Vitesse tegen Fortuna Sittard. De ploeg van Erik ten Hag speelt op sinterklaasavond thuis tegen FC Twente.

Opstelling FC Emmen: Wiedwald; Bijl, Van Rhijn, Araujo, Cavlan; Laursen (75/ Kolar), Chacón (75/ Ben Moussa), Veendorp, Tibbling; De Leeuw, Jansen (46/ Avdijaj)

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (72/ Rensch), Schuurs, Martínez, Klaiber; Klaassen, Labyad, Gravenberch (58/ Ekkelenkamp) ; Antony (58/ Neres) , Traoré (46/ Huntelaar), Tadic (46/ Promes)