Ga naar Content

Jongens veroordeeld voor vuurwapenhandel uit Alkmaarse garagebox, vader medeplichtig

ALKMAAR - Twee jongens van 17 en 18 jaar uit Bovenkarspel en Alkmaar zijn zojuist in de rechtbank schuldig bevonden aan het handelen in vuurwapens. Ze hebben van de rechter jeugddetentie opgelegd gekregen. De vader van de Alkmaarder, John B., krijgt een taakstraf, omdat de rechter hem medeplichtig acht.

Foto: Google Maps

De opgelegde jeugddetentie voor de jongens van ongeveer een jaar is grotendeels voorwaardelijk: zij hoeven niet naar de gevangenis, omdat de rechtbank de kans op herhaling kleiner acht als ze een intensieve behandeling ondergaan gericht op gedragsverandering. "Nu die behandelingen al zijn begonnen en goed verlopen zou terugkeer naar de jeugdgevangenis deze positieve ontwikkeling doorkruisen", aldus de rechtbank.

De jongemannen hebben in de periode tussen februari en oktober vorig jaar gas- en alarmpistolen en bijbehorende munitie besteld in Tsjechië. Zij bouwden deze vervolgens om tot schietklare vuurwapens. Dat deden zij in de garagebox van de vader van een van de twee. Vervolgens werden de vuurwapens met bijbehorende munitie doorverkocht.

Whatappjes over handel

NH Nieuws reconstrueerde aan de hand van de rechtszaak twee weken geleden hoe twee jongens uit Noord-Holland online tientallen alarmpistolen opkochten en ze in de garagebox van John B. uitboorden en ombouwden tot vuurwapens.

Lees dit hier

De rechtbank acht bewezen dat verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het ombouwen en verhandelen van vuurwapens. De vader was hiervan op de hoogte en stelde zijn garagebox hiervoor ter beschikking.

Daarnaast acht de rechtbank het bewezen dat de 18-jarige verdachte zich ook in de periode van tussen februari en augustus dit jaar samen met anderen opnieuw schuldig heeft gemaakt aan het bezit en het ombouwen van wapens en de handel in vuurwapens.

Zij hebben door hun handelen de veiligheid van mensen in gevaar gebracht en totaal geen oog gehad voor het (levensgevaarlijk) gebruik van deze vuurwapens door kopers, aldus de rechtbank. "Ze hebben blijkbaar alleen gedacht aan de winst die zij met deze handel konden maken."

Vaders werkplaats

De rechtbank verwijt de vader van de 18-jarige jongen dat hij door zijn garagebox ter beschikking te stellen, de verdachten een werkplaats gaf waar zij de wapens konden ombouwen en opslaan. Daardoor heeft hij een cruciale bijdrage geleverd aan de handel in omgebouwde vuurwapens. De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij, als volwassene én vader, niet zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en zijn minderjarige zoon niet tegenhield.

De vader heeft daarom een werkstraf gekregen van 240 uur plus een geheel voorwaardelijke celstraf van een half jaar met een proeftijd van twee kaar. De opgelegde straf wijkt iets af van de eis van de officier van justitie, omdat de vader en zoon een 'complexe verstandhouding' hebben en de vader in het begin nog heeft geprobeerd aan de bel te trekken. 

De beide jongens moeten het geld dat ze hebben verdiend met de wapenhandel terugbetalen aan de staat.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]