Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Vader en zoon (17) appten over vuurwapenhandel: "Ik begrijp het boef, doe het maar slim"

12 november 2020, 20.05 uur · Aangepast 24 augustus 2022, 12.23 uur
Door Maaike Polder · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR - 'Je verdient er bakken met geld mee? Kom maar wat brengen dan', appte John B. vorig jaar naar zijn 17-jarige zoon. Tijdens de rechtszaak vandaag werd een ontluisterend beeld geschetst van hoe twee Noord-Hollandse jongens tientallen alarmpistolen online opkochten in Tsjechië, ze in een Alkmaarse garagebox ombouwden tot vuurwapens en verkochten, met medeweten én hulp van vader John B. "Ik heb wat laten schieten als vader." 

Dat zegt de 46-jarige John B. in een emotioneel pleidooi aan het einde van de zitting vandaag. Het is zijn reactie op het genadeloze oordeel van de Officier van Justitie dat John B. zijn zoon niet heeft behoed voor criminele activiteiten, maar juist medeplichtig is aan de levensgevaarlijke wapenhandel van hem en diens minderjarige vriend uit Bovenkarspel. 

De jongens (destijds 17 en 16 jaar) zouden van februari tot oktober vorig jaar minimaal veertig alarmpistolen hebben omgebouwd tot handpistolen - zogenaamde ladykillers - en hebben verkocht aan mensen in Amsterdam, Alkmaar, Sint Pancras, Bovenkarspel en ook buiten de provincie. Ook fabriceerden ze zelf munitie en verdienden samen ongeveer 22.000 euro. 

Undercover-actie 

De politie kwam de jongens in 2019 op het spoor door hun advertenties voor omgebouwde vuurwapens in de omgeving van Alkmaar. Ze besluiten om undercover contact te leggen met de minderjarige wapenhandelaars, die erin trappen en tot drie keer toe instemmen met een afspraak om een paar ladykillers van 300 euro per stuk te verkopen. Ze worden aangehouden. 

"Werk je nog? (..) Ik heb een klant voor je, hij belt je zo"

JOhn B. via whatsapp tegen zijn zoon

Na die arrestatie mogen de verdachten het proces in vrijheid afwachten, tot de politie erachter komt dat de 17-jarige Alkmaarder ondertussen opnieuw is gaan handelen in vuurwapens. De politie Oost-Nederland stuit in een onderzoek namelijk op een vuurwapen dat is besteld bij de Alkmaarder en aangeschaft om een conflict in het criminele circuit te beslechten.

"Zijn aanpak is zelfs gewiekster door zelf meer uit beeld te blijven en de handel aan vrienden over te laten. Maar met zijn kennis en ervaring hoe de wapens moesten worden omgebouwd, was hij onmisbaar", aldus de Officier van Justitie.

Tijdens een van de undercover-acties schept de 17-jarige volgens het OM nietsvermoedend op tegen de undercoveragent dat hij al tal van wapens heeft verkocht, ook aan bekende Nederlandse rappers. Hij vertelt ook dat hij de wapens ombouwt in de garagebox van zijn vader en die er ook vanaf weet. 

Stroom en kolomboormachine

Uit gegevens van postorderbedrijf GLS blijkt dat de jongens in totaal negen postpakketten met alarmpistolen en munitie hebben ontvangen. Uit chatgesprekken blijkt bovendien dat de pakketten zijn opgeslagen in de garagebox van John B. Of zoals hij het zelf noemt: zijn knutselschuur. 

Er valt te lezen dat John B. de jongens zelfs stroom en gereedschap zoals een kolomboormachine en een werkbank heeft verschaft. Daarnaast biedt de zoon zijn vader aan om geld ('een meier') te betalen voor het gebruik van de garagebox.

Ook regelde John B. een klant voor de handel zijn 17-jarige zoon. Bekijk hier een aantal van de chatgesprekken tussen John B. en zijn zoon. Tekst gaat daaronder door

Dit zijn een paar van van de door het Openbaar Ministerie geschetste Whatsapp- of Telegram-gesprekken tussen John B. en zijn 17-jarige zoon. 

Via Whatsapp confronteert John B. zijn zoon met prinstscreen een e-mail van een wapenwebsite die hij onderschept.

Zoon: Ik bouw ze om tot echt en verdien er een pak met geld mee
John B.: Bakken met geld? Kom maar wat brengen dan
Zoon: Ik heb alles alweer geïnvesteerd 

Zoon: Ik verkoop dingen
John B.: Begrijp ik boef. Doe het dan maar slim


Zoon: We gaan grote ladingen krijgen (..) maar we maken gebruik van boorolie, dus je hoort niets
John B.: Ik kan zo wel even kijken op mijn werk

John B.: *Stuurt foto van de werktafel in de garagebox* 

John B.: Je werkplek is klaar 
Zoon: Tot zo. Mijn vriend bijft ook eten

John B.: Werk je nog? 

Zoon: Ja 

John B.: Ik heb een klant voor je, hij belt je zo

Zelf verklaarde B. dat de klant geen vuurwapen wilde, maar hasj en B. wist dat zijn zoon in hasj handelde. Maar de Officier vindt dit volstrekt ongeloofwaardig, aangezien op dat tijdstip de coffeeshops in Alkmaar gewoon nog open zijn.

Op 18 oktober 2019 worden de jongens, John B. en zijn 25-jarige vriendin aangehouden. De politie treft dan een zo goed als lege garagebox aan van B. aan, terwijl uit verklaringen en rekensommen blijkt dat er nog negen wapens zouden moeten liggen. Dit geeft volgens de Officier aan dat B. de boel heeft opgeruimd. 

Pleidooi van een vader

De 46-jarige Alkmaarder verklaarde vandaag nooit bewust te zijn geweest van de omvang van de wapenhandel waarin zijn zoon zat. Hij beweerde dat hij dacht dat zijn zoon scooters ombouwde in de garagebox, zoals ze vroeger samen deden. Daarop zei de Officier dat je voor scooters verbouwen geen kolomboor en stroom nodig hebt.

"(..) Er kunnen ook slachtoffers zijn gevallen zijn door de wapens die uw zoon verhandelde en waar u vanaf wist"

Officier van Justitie

Bovendien wilde B. zijn zoon niet verraden. "Ik had geen grip op hem en kon alleen toezicht houden. Ik had hem liever om me heen en was bang hem kwijt te raken."

De Alkmaarse timmerman sluit emotioneel af: "Ik ben geen crimineel, maar een hardwerkende man, met al 26 jaar een timmerbedrijf. Misschien heb ik wat laten schieten als vader. Ik heb hem altijd willen behoeden voor stommiteiten."

Dodelijke slachtoffers 

Maar de officier was onverbiddelijk: John B. heeft bijgedragen aan het faciliteren van het criminele milieu, waarin vuurwapengeweld afgelopen jaar aan tientallen mensen het leven kostte.

"Hoewel we het niet kunnen achterhalen, kunnen er ook slachtoffers gevallen zijn door de wapens die uw zoon verhandelde en waar u vanaf wist. Dat je je zoon daarbij helpt, hem niet probeerde tegen te houden maar zelfs: 'doe het maar slim boef' tegen hem zegt, dat is zeer ernstig", aldus de officier. 

Tegen John B. is een jaar celstraf geëist. Tegen zijn zoon eiste het OM achttien maanden jeugddetentie, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Tegen de jongen (17) uit Bovenkarspel twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk. Daarnaast vordert de officier ontneming van het crimineel vermogen van de minderjarige verdachten, begroot op €10.000 en bijna €12.000. 

Over twee weken doet de rechter uitspraak. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]