Ga naar Content

Een hert of meeuw voeren in Zandvoort? Dat levert binnenkort mogelijk een boete op

ZANDVOORT - Het komt nog regelmatig voor in de straten van Zandvoort: toeristen en inwoners die herten en meeuwen voeren. Tot nu toe werd er vanuit de gemeente vooral gewaarschuwd om dat niet te doen, maar dat blijkt niet te helpen. Daarom komt er mogelijk een officieel verbod, waardoor er ook boetes uitgeschreven kunnen worden.

Foto:

Het Zandvoortse college wil het voeren van herten en meeuwen verbieden door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Ondanks waarschuwingen van politie en handhavers blijft het voeren van de dieren toch doorgaan. Volgens de wet mogen er geen boetes worden uitgedeeld, maar dat kan vanaf volgend jaar dus veranderen. De gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren.

Voeren ongewenst

Het voeren van herten en meeuwen is volgens de gemeente Zandvoort om meerdere redenen ongewenst. Zo zou het niet goed zijn voor het dierenwelzijn. "We streven ernaar om het aantal wilde dieren waaronder damherten te verminderen in het dorp, omdat ze in de natuur horen en  voor verkeersonveilige situaties zorgen en overlast geven. Door de dieren te voeren worden ze juist aangetrokken en dat wil het college met een verbod in de APV voorkomen", laat een woordvoerder van de gemeente aan NH Nieuws weten. 

"Wilde dieren zijn goed in staat om op een natuurlijke manier aan voedsel te komen"

woordvoerder gemeente zandvoort

Ook meeuwen geven volgens de gemeente veel overlast. Daarbij komen ratten en duiven op het voedsel af , waardoor overlast van deze dieren in de hand wordt gewerkt. "Het voeren van wilde dieren is niet nodig, omdat zij zelf goed in staat zijn om op een natuurlijke manier aan voedsel te komen", aldus de woordvoerder. 

Gevaarlijke verkeerssituaties

Eerder sprak NH Nieuws met hertenfluisteraar en Zandvoorter Willem van der Sloot over wat de consequenties zijn van het voeren van de herten. De dieren zijn gedurende een groot deel van het jaar in de straten van Zandvoort te vinden, op de bronsttijd na. 

Deze reportage maakten we eerder over het voeren van herten in Zandvoort:

Hertenfluisteraar waarschuwt: voer herten in Zandvoort niet - NH Nieuws

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]