Ga naar Content

Sloten bij partijkantoor FvD vervangen, nieuwe aflevering in soapserie van partij

AMSTERDAM - Het bestuur van Forum voor Democratie is niet blij met de aankondiging van de deze week opgestapte partijleider Thierry Baudet om lijsttrekkersverkiezingen uit te roepen. Volgens journalisten ter plaatse kan Baudet het partijkantoor niet meer in. "Wat hier gaande is, is een ordinaire coup", zei hij tegen de NOS.

Het partijkantoor van Forum voor Democratie - Foto: NH Nieuws

De persoonlijke woordvoerder van Baudet laat aan NH Nieuws weten dat Baudet 'niet weet waarom de sloten zijn vervangen'. 

Dit is het zoveelste hoofdstuk van de soap die Forum voor Democratie sinds deze week kenmerkt. Maandag liet Baudet weten af te treden als lijsttrekker, en hij zou ook niet meer als voorzitter van de partij dienen. Wel bleef hij onderdeel van het bestuur van de partij, en zou hij mogelijk als lijstduwer fungeren in de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. 

Het slot dat vervangen zou zijn - Foto: NH Nieuws

Vanmiddag liet Baudet via het Twitteraccount van de partij ineens weten leiderschapsverkiezingen uit te schrijven op 30 november en 1 december. Eerder gingen berichten rond dat Baudet uit het partijbestuur zou zijn gezet, maar dit wordt nu door de woordvoerder tegengesproken. Die zegt dat hij alleen is gevraagd te vertrekken, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan de afspraken die vandaag nog binnen het bestuur zijn gemaakt.

Niet eens 

Plaatsvervangend voorzitter van het partijbestuur, Lennart van der Linden, zegt dat het niet aan Baudet is om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. "Hij heeft gisteren de voorzittershamer neergelegd, dat is de setting. Ik ben de facto voorzitter. We hebben een partijbestuur, die organiseert dit soort zaken."

Baudet reageert ontzet op de keuze van het bestuur om hem buiten te sluiten. Inmiddels heeft het FvD-bestuur laten weten dat ze zelfs overweegt hem te royeren. "De partij kan door de hele gang van zaken niet functioneren zoals dat hoort. Bovendien wordt de partij hierdoor in ernstig diskrediet gebracht. Dat is volstrekt onacceptabel. Dientengevolge overwegen wij momenteel een royementsbesluit."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]