Ga naar Content

De Peiling: 'Extra heffing op vlees om groente en fruit goedkoper te maken'

Er moet een extra heffing op vlees komen. Het geld kan worden gebruikt om natuur te herstellen, boeren te helpen milieuvriendelijker te werken en groenten en fruit goedkoper te maken. Volgens natuur- en milieuorganisaties ziet meer dan de helft van de bevolking dit plan wel zitten. Is dat zo?

Foto: Adobe Stock

Tapp Coalitie
Het voorstel van de extra heffing op vlees komt van de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie), waar allerlei organisaties zoals Milieudefensie, Arts en Leefstijl en de Vegetariërsbond in samenwerken. Ze willen een eerlijke vleesprijs inclusief alle milieukosten.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Eerlijke vleesprijs
Vlees is volgens de TAPP Coalitie nu te goedkoop. De consument betaalt niet voor de maatschappelijke kosten van vlees, zoals klimaatschade. Op de TAPP website staat: 'Dat kan niet langer zo, want dit levert complexe problemen op.  Klimaatverandering, milieuschade, dierenleed en volksgezondheid. Een eerlijke, iets hogere, vleesprijs pakt die problemen aan en stelt ons in staat om groenten en fruit goedkoper te maken en te investeren in duurzame landbouw.'

Lees ook

Onderzoek
De TAPP Coalitie heeft marktonderzoek laten doen waaruit zou blijken dat meer dan de helft van de inwoners van Nederland, Duitsland en Frankrijk (55 procent) bereid is iets meer voor vlees te betalen. In Nederland zou zelfs 63 procent bereid zijn om minstens 1 euro meer per kilo vlees te betalen.

Wat vind jij?
Vind jij het een goed idee of een slecht plan om vlees duurder te maken en met die opbrengst onder andere groente en fruit goedkoper te maken?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].