Ga naar Content

Het oude Haarlemse Dolhuysmuseum in nieuw jasje gestoken: Museum van de Geest

HAARLEM - Haarlemmers moeten nog even geduld hebben, want over drie dagen is het zover. Dan openen eindelijk de deuren van het vernieuwde Museum van de Geest aan de Schotersingel. De medewerkers zijn dolenthousiast over hoe het er na de grote verbouwing uitziet. "We moeten nog even de puntjes op de i zetten, maar we kunnen niet wachten om alles te laten zien", vertelt Carine Neefjes, hoofd publiek en onderwijs. 

Het pand ziet er aan de buitenkant praktisch nog hetzelfde uit als vroeger, op wat belettering na. Eenmaal binnen is duidelijk dat werkelijk alle ruimtes stevig onder handen zijn genomen. In een aantal zalen is er veel kleur gebruikt met een moderne uitstraling. Maar tijdens de anderhalf jaar durende verbouwing, zijn ook veel oude details bewaard gebleven, zoals de gemetselde muren van vroeger en de oude kozijnen. 

Naamsverandering

Het vernieuwde Museum van de Geest had voor de verbouwing een andere naam, namelijk Het Dolhuysmuseum. Dit was van origine een museum over psychiatrie met vooral veel persoonlijke verhalen van mensen wiens geest anders werkt dan 'normaal'. Met de verbouwing is het museum op dit vlak een nieuwe weg in geslagen en gaat het nu over de ontdekking van de eigen geest en die van een ander. "We keken toen vooral naar beperkingen en dat wilden we niet meer. We willen meer op zoek naar onze eigen geest en die van anderen om zo ook meer begrip voor elkaar te hebben", vertelt Carine verder.

De opening van het spiksplinternieuwe museum stond gepland op 10 november, maar door corona moesten alle musea dicht en werd de opening uitgesteld. Woensdag 25 november gaat de opening wel door en kan het publiek eindelijk binnen een kijkje nemen. "We hopen dat mensen hier straks met een open geest het museum verlaten, zodat je oprecht nieuwsgierig bent naar een ander. En dat iedereen die anders is geaccepteerd wordt en mee kan doen."

Bezoekers moeten hun bezoek vooraf online reserveren

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]