Ga naar Content
West-Friesland

Matroos Sarah Stofbergen: “Zonder passagiers sluipt de sociale eenzaamheid er wel in"

17 november 2020, 09.00 uur
Door: Sander Huisman · Foto: WEEFF / Sander Huisman

HOORN - Houdt de Westfries het nog een beetje vol tijdens de tweede golf? Zitten ze nog thuis, hebben ze nieuwe uitdagingen gevonden of ligt eenzaamheid op de loer? In het voorjaar reed presentator Sander Huisman al langs de Westfriese Omringdijk, en nu is hij terug. Op de fiets rijdt hij de dijk weer op om in het programma Omringd te kijken of de Westfries het nog volhoudt tijdens de coronacrisis.

“Wat voor jaar hebben wij gehad?”, vraagt Sarah Stofbergen zich hardop af aan boord van haar woonschip de Anna van Nieuwkoop. “Ja, dat was behoorlijk dramatisch eigenlijk, want wij hebben helemaal niet gevaren.” Normaal vaart ze samen met haar man zeker zeven maanden lang met gasten uit Nederland, Duitsland en België aan boord, maar omdat er benedendeks geen afstand gehouden kan worden, besluiten ze dit jaar de boot aan de wal te houden.

Aan de voet van de Hoofdtoren in Hoorn vertelt Stofbergen het hele jaar dus geen passagiers te hebben gehad: “En dat merk ik nu dat dat wel erin begint te sluipen, een isolement, sociale eenzaamheid; die contacten en interactie missen.”

"Mis mijn collega's"

Sander belt ook aan bij schouwburg Het Park. Het gebouw is al sinds 13 oktober leeg, maar
Sander treft er Cynthia Dekker, hoofd marketing van het theater. Zij mist net als Sarah de mensen om haar heen: “Ik mis heel erg het contact met collega’s en ik mis het theater gewoon letterlijk. Het is niet superleuk. Ik hoop heel snel dat dit weer voorbij is.”

Sinds er half oktober maar dertig personen in de zaal een voorstelling mogen bezoeken, heeft Het Park besloten helemaal dicht te gaan tot ongeveer half december. “Er wordt een keuze gemaakt, die keuze moet de overheid maken, dat pakt helaas voor theaters niet goed uit."

Bekijk hier de hele uitzending van Omringd, door de tweede golf: 

Omringd, door de tweede golf #2 | Hoe gaat het in Hoorn? - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook