Ga naar Content

Oud-sprinters over Groenewegen: "Je mag niet schorsen op basis van schade"

AMSTERDAM - Jean-Paul van Poppel en Jeroen Blijlevens vinden de straf voor Dylan Groenewegen van negen maanden te zwaar. De oud-sprinters denken dat de gevolgen een te grote rol hebben gespeeld. Fabio Jakobsen raakte ernstig gewond en verkeerde in levensgevaar.

Foto: EPA

"Natuurlijk moet je straffen, dat voorop", zegt Van Poppel, die meerdere etappes won in alle drie de grote rondes. "Je kunt je afvragen of Groenewegen ook zo streng was gestraft als Jakobsen niet zo lelijk ten val was gekomen. Je mag als UCI (internationale wielerfederatie, red.) niet schorsen op basis van opgelopen schade, maar dat lijkt hier wel gebeurd te zijn."

Incidenten zonder gevolgen

Blijlevens heeft in het afgelopen seizoen meerdere sprints gezien die ook voor een straf in aanmerking komen. "Sprinter Sam Bennett geeft in de Ronde van Spanje een kopstoot, maar dan valt er niemand. Hij wordt alleen gedeclasseerd", vertelt de ploegleider van CCC-Liv.

"Jakobsen was niet zo gehavend geweest als het hekwerk in orde was"

oud-sprinter Jean-Paul van poppel

"En in de sprint op het WK bij de wielrensters doet Elisa Longo Borghini bij Annemiek van Vleuten in principe net zoiets als Groenewegen." Toen was er geen valpartij en volgde er geen straf.

Verantwoordelijkheid UCI

"De UCI moet zorgen dat de omstandigheden veilig zijn. We zijn het er allemaal over eens dat de hekken in Polen rondom de sprint niet goed waren. Jakobsen was niet zo gehavend geweest als het hekwerk in orde was", aldus Van Poppel.

De wielerunie moet volgens Blijlevens ook vooraf duidelijk maken welke straf er op een overtreding staat.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]