Ga naar Content

Schreeuwend tekort aan pleeggezinnen: "We zoeken honderden nieuwe pleegouders"

AMSTERDAM -  Er zijn dringend nieuwe pleegouders nodig. Het tekort heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Om meer kinderen meer kansen te geven, worden er honderden nieuwe pleegouders gezocht.

Pleeggezinnen gezocht in Amsterdam - NH Nieuws

In de provincie zoeken op dit moment 150 kinderen een nieuw thuis. Toch is het van belang dat er veel meer pleegouders zich aanmelden, vertelt Ellen Schulze van pleegzorgorganisatie Levvel. "Om kinderen met succes in een gezin te plaatsen, is een zorgvuldige match tussen kind en pleegouders cruciaal. En daarom werven we minimaal 3 pleeggezinnen per kind. Een tekort aan pleeggezinnen betekent dat de beste match niet mogelijk is. We zien op dit moment dan ook geregeld plaatsingen vroegtijdig stranden."

Gelukkig gaan plaatsingen ook goed, zoals bij de 21-jarige Safira uit Amsterdam. Vijf jaar geleden ging ze bij haar pleegouders Noortje en Martin wonen in Landsmeer. "Toen ik bij mijn pleegouders kwam wonen, zat ik vol met emotie en zat ik in therapie. Mijn pleegouders hebben me de liefde en steun gegeven die ik op dat moment nodig had. Inmiddels ben ik afgestudeerd als stewardess en woon ik sinds een week weer zelfstandig."

Je staat er niet alleen voor  

"We zoeken pleegouders die openstaan voor crisisopvang, deeltijd- en voltijdopvang, vertelt Schulze. "Het lijkt een zware taak omdat pleegkinderen vaak wat hebben meegemaakt waardoor ze meer bagage hebben, maar pleegouders staan er niet alleen voor. Ze krijgen begeleiding en hulp als dat nodig is."

Daniëlle en Tjeerd uit Bovenkarspel zijn al jaren een pleeggezin, in verschillende vormen. Op dit moment vangen zij tieners op in crisisopvang, wat betekent dat ze elk moment gebeld kunnen worden omdat iemand hulp nodig heeft. "Wij hadden op een gegeven moment zelf twee dochters. We hadden misschien nog meer kinderen kunnen krijgen, maar we dachten ook: er zijn tegelijkertijd zoveel kinderen die een warme plek nodig hebben."  

Danielle en Tjeerd zijn al vijftien jaar pleegouder - NH Nieuws

Ook Sandra Olij uit Winkel vindt haar extra taak als pleegmoeder dankbaar. Het is druk bij haar thuis: naast haar drie eigen zoons (17, 20 en 22), die alle drie thuis wonen, woont er permanent een 10-jarig jongetje bij ze, en komt er om het weekend nog een jongen van 14. En dat is zonder de aanhang die haar zoons soms meenemen. Het gezin woont dan ook op een grote boerderij.

Sandra staat daarnaast ingeschreven voor een crisispool. Als ze gebeld wordt dat een kind acute hulp nodig heeft, mag ze niet weigeren. Sandra vangt dan ook vooral kinderen op om 'het beste in ze naar boven te halen'. Volgens haar zijn het vaak getraumatiseerde kinderen die behoefte hebben aan een rustige plek. 

Rhian, een van de zoons van Sandra, vertelt dat het niet altijd makkelijk is. "Aan het begin moet je natuurlijk echt wennen aan elkaar. Het is natuurlijk gewoon alsof je een nieuw broertje krijgt."

Wil je meer informatie over het opvangen van pleegkinderen? Ga dan naar www.openjewereld.nu 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.