Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Herhaalde oproep Zaanse hoteliers: toeristenbelasting moet omlaag

26 oktober 2020, 17.32 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - De hotels in de Zaanstreek hebben het zwaar. De zeven grotere hotels in de gemeente Zaanstad draaien een dramatisch laag bezettingspercentage van ongeveer zestien procent en dat lijkt niet snel meer te worden. Volgende week is de toeristenbelasting onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. De hotels doen een dringende oproep: die belasting moet omlaag.

Herhaalde oproep Zaanse hoteliers: toeristenbelasting moet omlaag - NH Nieuws

De toeristenbelasting in de gemeente is zeven euro per persoon per dag. In omringende gemeenten buiten Amsterdam liggen die belastingen veel lager. “We zijn één van de gemeenten met de hoogste toeristenbelasting en uiteraard helpt dat in de huidige periode helemaal niet mee”, zegt Mark Lankveld, voorzitter van het hoteloverleg bij de Koninklijke Horeca Nederland Zaanstreek. Hij schreef er een brief over naar de Zaanse gemeenteraad.

Op dit moment zijn er nog geen hotels in de streek failliet. “Gelukkig. Maar als je hoge vaste lasten hebt, kan ik me voorstellen dat het op een gegeven moment niet langer rendabel is om je hotel open te houden.”

NH Nieuws maakte bij het begin van de zomervakantie onderstaande reportage over de toeristenbelasting.

Tekst loopt door onder de video.

Zaanse ondernemers kampen nog steeds met hoge toeristenbelasting - NH Nieuws

Het college van Zaanstad heeft drie opties aangeboden aan de gemeenteraad om de toeristenbelasting aan te passen. De voorkeur van de meeste hoteliers gaat uit naar de optie waarbij de belasting wordt berekend via een percentage van de kamerprijs. Over de hoogte daarvan, vijftien procent, is Lankveld echter duidelijk: “Dat is gewoon veel te hoog, zeker in deze tijden van corona.” 

De raad buigt zich tijdens de begrotingsvergadering op dinsdag 3 november over het onderwerp.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]