Ga naar Content

Gemengde reacties op nieuwe regels van provincie om landschappen te beschermen

WIJDEMEREN - De Provinciale Staten van Noord-Holland hebben een nieuwe omgevingsverordening vastgesteld. Hierin worden 32 landschappen extra beschermd. Dat heeft grote consequenties voor de ondernemers en woningbouwplannen in de provincie. 

Foto: Gemeente Wijdemeren

De gemeente Wijdemeren wordt vooral hard geraakt door deze nieuwe regels, want de gemeente bestaat voor een groot gedeelte uit 'bijzonder landschap'. Ondernemer Dik van Enk en voorzitter van Ondernemend Wijdemeren baalt dan ook. "Het is heel spijtig. We hebben heel erg ons best gedaan. Maar ik had het wel verwacht, want het was maanden geleden al dichtgetimmerd."

Hij is bang dat bedrijven(-terreinen) en jachthavens niet kunnen vernieuwen of uitbreiden. "Het betekent voor de toekomst van de gemeente dat we blijven zoals we zijn: achterlopen met woningbouw en ontwikkelingsmogelijkheden. Dat betekent dat we een minder aantrekkelijke gemeente worden. We zijn al wat grijzer dan de rest van Nederland en dat zal alleen maar toenemen. En dat zou ik echt doodzonde vinden", vertelde hij eerder aan NH Nieuws.

Niet iedereen is het met Van Enk eens. Zo strijdt Stichting MinderHinder al een tijd tegen grootschalige woningbouw in de polder van Kortenhoef. Zij zijn juist blij met deze extra bescherming. "Het is goed nieuws voor veel inwoners van Kortenhoef en ’s-Graveland." 

Omgevingsverordening
In de Omgevingsverordening NH2020 zijn regels samengevoegd op het gebied van natuur, milieu, mobiliteit, erfgoed, ruimte en water. De provincie wil ontwikkelingen als woningbouw en windenergie mogelijk maken én het Noord-Hollandse landschap beschermen. De 21 nu geldende provinciale verordeningen zijn samengevoegd tot  één verordening. Hierdoor is het makkelijker geworden om te zien welke regels waar gelden. Het gaat half november 2020 in.

Beschermen

Cees Loggen van Gedeputeerde Staten legt uit dat de landschappen die ze nu met de omgevingsverordening beschermen de meest bijzondere landschappen van Noord-Holland zijn. "Landschappen waar we trots op zijn. Deze landschappen overstijgen vaak de gemeentegrenzen en zijn onvervangbaar. Door ze te beschermen kunnen Noord-Hollanders en bezoekers van de landschappen blijven genieten en blijft Noord-Holland een aantrekkelijke plek om te wonen."

De provincie laat weten dat het aan gemeenten, woningcoöperaties of andere initiatiefnemers is om plannen te maken die passen binnen deze regels. De provincie geeft dan aan (bijvoorbeeld via een zienswijze) of plannen voldoen aan de omgevingsverordening. Maar van Enk heeft daar weinig vertrouwen in. "De provincie zegt al aan de voorkant 'is niet mogelijk, we gaan consolideren en houden het zoals het nu is'." 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]