Ga naar Content

Noodpakketten voor ondernemers en zzp'ers bij Voedselbank Velsen

VELSEN - De Voedselbank Velsen heeft noodpakketten klaarstaan voor ondernemers en zzp'ers die nu in financieel zwaar weer zitten. "Hierdoor hebben mensen weer de power om de tweede lockdown het hoofd te bieden", zegt initiatiefnemer van de actie Irma Sinnige.

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Dat de voedselbank in Velsen noodpakketten maakt is niet uitzonderlijk, maar deze voedselpakketten zijn voor speciaal ondernemers en zzp'ers. De bedenker van deze actie is vrijwilliger bij de voedselbank Irma Sinnige. Als fiscalist spreekt ze veel wanhopige ondernemers. "We doen dit allemaal om mensen te helpen."

Normaal gesproken moet getoetst worden of iemand aanspraak mag maken op de voedselbank. Dan wordt naar het loonstrookje of bewijs van uitkering gekeken. Bij deze actie kijkt Irma zelf of ondernemers in aanmerking komen voor een noodpakket middels de kwartaalcijfers.

"Schroom niet en kom!"

Irma Sinnige, Vrijwilliger bij Voedselbank Velsen

De sociale druk om een beroep te doen op de voedselbank is volgens bestuurslid van de voedselbank in Velsen Hans de Boer het grootste probleem. "Ondernemers zijn gewend om hun eigen boontjes te doppen en die willen naar een voedselbank." 

Irma Sinnige denkt dat mensen niet moeten aarzelen. "De centjes die je overhoudt, kan je weer uitgeven aan gas, water, licht en huur", zegt ze. "Schroom niet en kom!"

Tekst gaat door onder de video.

Voedselbank zet noodpakketen op plank voor ondernemers in zwaar weer - NH Nieuws

'Onzinnig en stigmatiserend'

In een reactie aan NH Nieuws laat een woordvoerder van ZZP Nederland, een stichting die de belangen van zzp'ers behartigd, weten verrast te zijn door de actie van de Voedselbank. "Vooropgesteld, de voedselbank doet natuurlijk goed werk. Noodpakketten zijn bedoeld voor iedereen die dit nodig heeft en aan de gestelde criteria voldoet. Een indeling naar zzp, man, vrouw, oud of jong is volgens ons onzinnig en stigmatiserend."

Wel ziet ZZP Nederland ondernemers soms ook tussen wal en schip belanden. "In crisistijd is het gemakkelijker en goedkoper om een opdracht van een zzp’er in te trekken dan iemand in loondienst te ontslaan. Daarnaast zijn er veel huishoudens waar twee inkomens nodig zijn om het huishouden draaiende te houden. Als er dan één inkomen wegvalt en de regeling niet van toepassing is vanwege de partnertoets, dan ligt armoede op de loer."

Regeling overheid

De woordvoerder zegt tevreden te zijn met de aanpak van het kabinet om ondernemers te helpen. "Wij zijn verheugd dat de overheid regelingen heeft ingesteld voor alle ondernemers, met of zonder personeel. Zelfstandigen vormen immers een belangrijk onderdeel van de Nederlandse maatschappij. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Deze bespreken we met de overheid."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook