Ga naar Content

Geblokkeerde paden en afzetlinten: zo houden supermarkten jou weg bij de alcohol

NOORD-HOLLAND - Bijna weekend! Maar even een sixpack bier of flesje wijn halen is niet meer zo vanzelfsprekend: supermarkten en avondwinkels mogen sinds de nieuwe maatregelen geen alcohol meer verkopen na 20.00 uur. Inventieve ondernemers hebben allemaal manieren bedacht om jou bij de drank weg te houden. NH Nieuws zette er een aantal op een rijtje. 

Een afgesloten alcoholschap in een andere winkel - Foto: NH Nieuws

Zo hebben filialen van Albert Heijn flink wat maatregelen getroffen om je weg te houden bij de fles. 

Tekst gaat door onder de foto's.

Bij twee winkels van Spar in het Alkmaarse centrum hanteren ze verschillende maatregelen. De Spar City zag geen andere oplossing dan de drankschappen af te hangen met witte doeken. "Een beetje provisorisch", laat eigenaar Ron Hageman weten aan NH Nieuws. "Maar wel nodig. Deze winkel moet gewoon openblijven tot 00.00 uur."

Eerder sluiten

In zijn andere zaak aan de Korte Vondelstraat zag hij geen mogelijkheid om open te blijven: zij sluiten twee uur eerder dan normaal. "Ik wil niet dat mijn personeel politieagentje moet spelen. Dat straks mijn kassamedewerkster van zestien wordt uitgekafferd door iemand", aldus Hageman. 

Tekst gaat door onder foto's.

"Daarnaast hebben we te smalle paden en de drank staat kriskras door de winkel. Als je dan stukken moet afzetten, kunnen mensen er niet meer langs. Dat is niet verantwoord met de afstandsregel", aldus Hageman. 

Zo zijn er meer winkels die zich genoodzaakt voelden om om acht uur dicht te gaan. 

Reacties van klanten 

"Ik ben geen alcoholist hoor!" Hoort een medewerker van de Jumbo aan de Alkmaarse Paardenmarkt met regelmaat als hij bij zijn welkomst riedeltje 'en we verkopen geen alcohol vanaf 20.00 uur' zegt.

Bij die supermarkt worden de drankpaden niet afgezet: er staan wat extra mensen op de vloer om mensen aan te spreken en bij de kassa krijg je ook een 'nee' te horen.

Tekst gaat door onder de foto's.

In de weekenden zegt supermarkt Vomar 'extra alert' zijn, aldus de directeur tegen NH Nieuws. "Af en toe belandt er een flesje wijn op de rolband, maar over het algemeen verloopt het allemaal wel gemoedelijk."

Ook Hageman van Spar ervaart nog niet echt problemen. "Ik denk dat het komt omdat het een landelijke maatregel is, dus niet alleen geldt in Alkmaar. Mensen weten het inmiddels wel. Maar ja, soms staan er nog wel klanten voor een dichte deur."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.