Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Water staat dorpshuizen aan de lippen: "Dit werkt eenzaamheid in de hand"

20 oktober 2020, 19.30 uur · Aangepast 21 oktober 2020, 09.20 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Het is code rood voor de buurthuizen en dorpshuizen in de provincie. Dat laat Nico Bijman van Dorpswerk Noord-Holland weten. Door het grotendeels wegvallen van het verenigingsleven en de horeca, raken de reserves langzamerhand op.

Code rood voor dorpshuizen in provincie - NH Nieuws

Alleen al in Noord-Holland zijn er 130 dorpshuizen en buurthuizen in de kleine kernen. Daar komen nog de huizen in meer stedelijk gebied bij. En die dorps- en buurthuizen hebben het zwaar. Bijman: "Corona gaat zeker nog een half jaar of een jaar duren. Daarmee komen de  dorpshuizen in financieel zwaar weer. Er zijn wel toezeggingen vanuit de provincie en het rijk, maar het is nog onduidelijk hoe je daar als dorpshuis gebruik van kan maken."

De gevolgen 

Dat het slecht gaat met de buurthuizen en dorpshuizen merkt Ineke Meijer, beheerder van de Oude School in Hensbroek maar al te goed. "Normaal gesproken hebben we hier grote groepen van zeventig dames van de vrouwengroep. Die moet dan weer worden opgesplitst. Al die verenigingen zitten daarmee." Normaal haalde het dorpshuis nog extra inkomsten uit de verhuur van zalen voor feesten en partijen, maar dat valt door de huidige corona crisis volledig weg. Meijer maakt zich dan ook grote zorgen over de toekomst. 

"Op jaarbasis zit je bijna tegen de 100.000 euro wat je minder omzet"

Ronald van delden, eigenaar dorpshuis ilpendam

Ook Ronald van Delden die eigenaar is van het dorpshuis in Ilpendam, merkt de gevolgen van de coronacrisis maar al te goed. "Er werd hier geborduurd, gekaart, yoga, muziek, zingen, noem het maar op. En nu zijn die activiteiten gestopt vanwege de coronamaatregelen. Hier in de grote zaal hadden we vaak toneeluitvoeringen en bekende artiesten. In de grote zaal kan dan 350 man staan. Op jaarbasis zit je bijna tegen de 100.000 euro wat je minder omzet."

Via alle mogelijke manieren probeert hij het dorpshuis levendig te houden. Onder meer door het organiseren van speciale '30 erin sessies': optredens van diverse artiesten waar maximaal dertig man van kunnen genieten.

Ook onderzoekt Van Delden de mogelijkheden om een speciale talentenjacht te organiseren en worden vanuit het dorpshuis soepen en warme maaltijden rondgebracht. 

Centrale plek

Beate Völker is hoogleraar Sociologie. Zij benadrukt nog maar eens het belang van de Noord-Hollandse dorpshuizen en buurthuizen. Het is volgens haar van groot belang dat dorpshuizen en buurthuizen gezond worden gehouden. Zeker in de kleine dorpen en kernen waar verder weinig plekken van ontmoeting zijn. Völker: "Het is voor een dorp een centrale plek. Een plek waar mensen samen komen. Het zorgt voor een laagdrempelige ontmoeting. Je komt mensen tegen die dichtbij wonen en dat is erg belangrijk."

"Als je dit soort ontmoetingsplekken gaat sluiten, werk je eenzaamheid in de hand"

Beate Völker, hoogleraar Sociologie

Dat het bestaansrecht van dorpshuizen op de tocht staat, is volgens haar jammer. "De eenzaamheid zal alleen nog maar groter worden. Het is een aanhoudend probleem. Als je dit soort ontmoetingsplekken gaat sluiten werk je eenzaamheid in de hand."

Völker vertelt dat als dorpshuizen en buurthuizen wegvallen dit grote consequenties heeft voor de sociale cohesie en dat heeft volgens haar weer gevolgen voor het functioneren van de samenleving. "Als je iemand ziet, dan zie je ook de situatie van diegene en dat is belangrijk. Dan kun je je ook in andermans situaties inbeelden. Als dat wegvalt, heeft dat gevolgen voor het gevoel van solidariteit. Het werkt polarisering in de hand."

Snel regelen

Volgens Nico Bijman schreeuwt de situatie om steun vanuit de provincie. Vanuit Dorpswerk doet hij er dan ook alles aan om financiële steun te krijgen. Bijman: "Wij willen het overleg met de provincie intensiveren om zo snel mogelijk te weten onder welke voorwaarden dorpshuizen gebruik kunnen maken van extra geld. Daarnaast is er ook geld vanuit de nationale overheid die via de gemeentes bestemd is voor dorpshuizen en buurthuizen. Ook dat moet snel worden geregeld."  

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.