Ga naar Content

Haarlemse burgemeester voelt niets voor avondklok

HAARLEM - De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is geen voorstander van de invoering van een avondklok. Dat liet hij gisteravond aan de commissie Bestuur van de gemeenteraad weten. 

Grote Kerk Haarlem - Foto: NH Nieuws

Wienen vindt de coronamaatregel waar hij en zijn collega-burgemeesters over spreken in verband met de sterk stijgende besmettingen in de regio's Kennemerland en Amsterdam, een zwaar dilemma: "Ik begrijp waar het vandaan komt. Als je om 10 uur de café's en de restaurants sluit en de mensen gaan naar allerlei privefeestjes en je wilt dat verhinderen, dan probeer je te ervoor te zorgen dat mensen dan niet nog op straat komen." Toch vindt hij een avondklok instellen onverstandig. "Ik vind het een te grote aantasting van de vrijheid." 

Veel voeten in de aarde

Wienen benadrukt dat het instellen van een avondklok ook veel voeten in aarde zal hebben met bijvoorbeeld het optuigen van een vergunninsstelsel. "Als wij zouden zeggen dat je je 's avonds vanaf een bepaald tijdstip tot de volgende morgen 6 uur niet meer buiten mag begeven, dan moet je vergunningen afgeven waarop het dan weer wel mag omdat je een noodzakelijk beroep hebt."

Zolang de Rijksoverheid of de Veiligheidsregio de maatregel niet heeft ingevoerd wil hij zijn standpunt openlijk uitdragen. Hij heeft de gemeenteraad van Haarlem gevraagd daar hun zienswijze op te geven. "Als u zou zeggen 'liever vandaag dan morgen', dan moet ik daar een ander standpunt in nemen."

De Haarlemse gemeenteraad vergaderde gisteravond juist over de mate waarop de raad invloed kan hebben op maatregelen die de gemeente neemt, zoals het pas genomen besluit om de Kerstmarkt dit jaar niet door te laten gaan.  De raadsleden willen direct op de hoogte gesteld worden als er een vraag om een beslissing uit de samenleving komt. Dat heeft burgemeester Wienen toegezegd. De Haarlemse politiek heeft gisteravond nog niet gereageerd op het standpunt over de avondklok van de burgemeester. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]