Ga naar Content

Volendamse noodapp voor meer veiligheid, maar geen knokploegen 'met honkbalknuppels'

VOLENDAM - Volendammer Frank van Drie wil een noodapp opstarten om het gevoel van veiligheid in zijn dorp te vergroten. Met de app kunnen dorpsgenoten die iets verdachts zien of meemaken een groep vrijwilligers oproepen om naar de plek te gaan. "Het is niet de bedoeling dat ze honkbalknuppels pakken en de boel in elkaar gaan meppen."  

Frank van Drie - Foto: Frank van Drie

Het idee ontstond nadat activist Akwasi tijdens een protest op de Amsterdamse Dam had geroepen dat hij zwarte piet in elkaar wilde slaan. Het is volgens Van Drie nadrukkelijk niet de bedoeling dat er met de app knokploegen worden gemobiliseerd."Dat wordt wel geroepen, maar is zeker niet de bedoeling", laat Van Drie aan NH Nieuws weten.

Beveiligingsbedrijf

De laatste tijd wordt Volendam geplaagd door vechtpartijen tussen jongeren. Omdat Van Drie zelf een beveiligingsbedrijf runt, weet hij wat er speelt en hoe je met intimidatie en geweld op straat moet omgaan.

Bekijk hieronder een item uit 2016, toen Van Drie en zijn collega werden overvallen door twee mannen die zich voordeden als klanten.  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De app kan bijvoorbeeld worden gebruikt als mensen een beroving of inbraak zien, maar ook door mensen die 's nachts naar huis fietsen en zich onveilig of geïntimideerd voelen. "Als mensen op de knop van de app drukken, gaan de camera en microfoon aan en komen de beelden binnen bij de meldkamer van de app", legt Van Drie uit. 

Alleen in Volendam

De app wordt gratis en zal door vrijwilligers uit Volendam worden beheerd."De app moet alleen in Volendam werken, maar kan later ook in andere gemeenten worden uitgerold." De vrijwilligers worden getraind en krijgen een bodycam, legt hij uit. Dat moet worden betaald met donaties die bij een stichting rond de app binnenkomen. 

"Politie heeft toch vaak een aanrijtijd", legt van Drie de toegevoegde waarde van zijn app uit. Vrijwilligers achter de app zullen snel ter plaatse dan de politie, verwacht hij. "De politie is altijd bang dat we eigen rechter zijn en hun taken overnemen. Maar dat is eigenlijk niet het geval."

Spanningsveld

Van Drie gaat met de gemeente en de politie in gesprek over de app. Die moet over twee maanden live gaan. Een woordvoerder van de politie zegt positief tegenover de app te staan, als dat betekent dat mensen elkaar helpen. "Als mensen elkaar helpen, dan kan het niet verkeerd zijn. Dan ligt het dicht tegen de buurt-whatsapp aan." Toch heeft de politie liever dat zij worden gebeld bij een inbraak of andere verdachte situatie. "Het is niet de bedoeling dat zij de taken van de politie overnemen, ze mogen het politieonderzoek niet verstoren."

Als er bij een woning wordt ingebroken is het volgens de politie goed als de vrijwilligers het slachtoffer bijstaan: "Als ze bijstand verlenen, bijvoorbeeld EHBO-matig, dan is dat prachtig. Maar ze mogen geen sporen vernielen." 

"Er ontstaat wel een spanningsveld. Het is prima om elkaar te waarschuwen en elkaar te helpen, maar mensen moeten bij een verdachte situatie als eerste de politie bellen," besluit de woordvoerder. 

De gemeente laat weten binnenkort met de ondernemer in gesprek te gaan over de app. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]