Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Velsen verlengt terrassenbeleid: "Mooi, maar brengt vooral extra kosten met zich mee"

7 oktober 2020, 14.18 uur · Door Ruth Oei

VELSEN - Horeca-ondernemers mogen ook tijdens de herfst en winter hun terrassen openhouden, zo besloot het college van Velsen gistermiddag, om zo de kans te bieden om meer omzet te draaien. Maar zal het verlengen van het terrassenbeleid ook meer omzet opleveren voor de horeca-ondernemer? 

Het hebben van een terras is voor de gemiddelde horeca-ondernemer een aardige kostenpost, helemaal als het weer niet meewerkt. Alex Hermans is eigenaar van cafe-brasserie De Wildeman in Santpoort-Noord en vraagt zich af of deze versoepeling enig verschil zal maken voor de moeilijke situatie waarin de horeca-ondernemer zich bevindt. 

Foto: Cafe-brasserie De Wildeman in Santpoort Noord

"Het is natuurlijk hartstikke mooi van de gemeente, maar als het straks regent en waait, wat het in Nederland nou eenmaal veelvuldig doet, dan valt het voor ons alsnog niet mee", zegt Hermans. "Ik zou eerst een fiks bedrag moeten investeren om het terras weerbestendig te maken, denk aan een overkapping en heaters, maar ook aan extra loon- en elektriciteitskosten. Daarnaast besteden gasten minder op een winterterras en de bezoektijd is veel korter. Niet gek ook, het is nu veel kouder op een terras dan in de zomer."

Ook speelt voor veel ondernemers ook de onzekere toekomst een belangrijke rol in het wel of niet investeren. "Ik weet simpelweg niet wat de toekomst brengt en waar wij over een half jaar staan, of we er dan überhaupt nog wel staan”, stelt Hermans. "Maar ook wat betreft eventuele extra aanscherpingen van de maatregelen, niemand kan mij garanderen dat wij straks ook niet, net als nu in Parijs en Brussel al het geval is, opnieuw onze deuren moeten sluiten."

"Ik zou eerst moeten investeren, terwijl we straks misschien wel onze deuren moeten sluiten"

Alex Hermans, eigenaar van cafe-brasserie De Wildeman, Santpoort-Noord

Wethouder Jeroen Verwoort begrijpt dat het niet voor alle ondernemers haalbaar is om te investeren in een winterterras, maar zegt dat de gemeente alles probeert te doen om binnen de coronamaatregelen extra mogelijkheden te creëren voor horecaondernemers.

"Het is dan uiteindelijk aan de ondernemer zelf om te bepalen of het rendabel is om in een winterterras te investeren of niet. Wij proberen als gemeente in ieder geval zoveel mogelijk mee te denken", aldus Verwoort.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]