Ga naar Content

Tien jaar geleden: Amsterdamse juwelier Fred Hund doodgeschoten bij overval

AMSTERDAM - Vandaag exact tien jaar geleden werd juwelier Fred Hund bij een overval op zijn zaak in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West doodgeschoten. NH Nieuws en AT5 blikken met nabestaanden en buurtbewoners terug op de gewelddadige dag. Weduwe Tine: "Ik vind het nog steeds moeilijk om erover te praten." 

Foto: AT5

Lange tijd was 7 oktober een feestelijke dag voor Tine en Fred Hund. In 1994 stapte het stel namelijk in het huwelijksbootje. Op de dag dat ze 16 jaar waren getrouwd, kwamen er twee overvallers de juwelierszaak binnen. Fred werkte het duo zijn zaak uit, maar werd tijdens de daaropvolgende worsteling op straat meerdere keren in z'n buik geschoten. "In het ziekenhuis aangekomen, stond m'n zoon ons al op te wachten, toen was 'ie al overleden." 

Tine vertelt aan AT5 dat ze zich in de uren die volgden in een film waande. "Alsof ik er niet bij hoorde. Ik stond bij het bed en deed eigenlijk niks, helemaal verstijfd." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De brute moord was het dieptepunt van een reeks gewelddadige gebeurtenissen in de buurt. Voor buurtbewoners 'schieten woorden gewoon te kort'. "Die mensen werken hier al zo lang, zijn gewoon met hun werk bezig, en dan kom je zo aan je eind", klonk het. 

Niet alleen buurtbewoners, ook de destijds net aangetreden burgemeester Van der Laan bekommert zich om Tine. "Ik weet nog dat ik direct een zoen van hem kreeg, heel indrukwekkend altijd, ik heb nog nooit een man meegemaakt die zo meeleeft met de bevolking." 

Voor Van der Laan was de fatale overval aanleiding voor zijn Top 600-aanpak, die erop was gericht om veelal jeugdige daders van zware geweldsincidenten achter slot en grendel te krijgen. Voor de buurt was de fatale overval een verdrietig dieptepunt dat veel ontreddering en een gevoel van onveiligheid teweegbracht.

Stichting Geef om de Jan Eef

"Veel buurtbewoners en instanties wisten niet zo goed wat ze met die straat moesten", vertelt Anita Groenink van 'Geef om de Jan Eef' aan NH Radio. De stichting 'Geef om de Jan Eef' werd kort na de overval opgericht.

"Er was een soort verruwing op straat, en aan de andere kant was het ook een tijd waarin mensen niet zoveel meer naar de winkelstraat gingen. En helemaal niet naar de lokale winkelstraat. Dat deed ik zelf ook niet, dus behalve dat ik die dag heel verdrietig was, voelde ik me ook heel verantwoordelijk. En zo is dus eigenlijk ook die beweging ontstaan, dat wij tegen buurtbewoners zeggen: je kan wel degelijk iets veranderen aan je straat." 

"Er is veel veranderd, en ten goede. Maar het is niet de perfecte straat, want die bestaat niet"

Anita Groenink, initiatiefnemer Geef om de jan eef

Groenink vertelt dat de stichting vanaf het begin intensief heeft samengewerkt met ondernemers, het stadsdeel, met buurtbewoners, buurtorganisaties, woningcorporaties om de leefbaarheid van de straat  "Bij iedereen ontstond het gevoel: we moeten nu iets doen, samen de schouders eronder zetten."

Foto: Robby Hiel

Vanwege geldgebrek hield de stichting drie jaar geleden op te bestaan, maar in de jaren daarvoor is veel bereikt, benadrukt Groenink.  "Er is heel veel veranderd, en ten goede. Maar het is niet de perfecte straat, want die bestaat niet. En we moeten niet vergeten dat we in een grote stad wonen, en daar horen dingen bij." 

Troost

Vanwege corona wordt Hund vandaag niet massaal herdacht, maar door een klein comité in de straat. "We hebben buurtbewoners en ondernemers gevraagd hoe het met ze gaat, en hoe ze terugkijken op wat er tien jaar geleden is gebeurd.  Wij hebben een aantal van die uitspraken verzameld, en die gaan we op tien plekken in de straat ophangen zodat daar ook troost uit gehaald kan worden." 

"Ze weten wie het is, en ik hoop dat hij nog eens een keer gepakt wordt, want hij moet ook zijn straf uitzitten"

Tine Hund, weduwe van Fred Hund

Een van de overvallers werd ongeveer een jaar na de overval opgepakt en veroordeeld tot 18 jaar cel. In hoger beroep bleef daar 15 jaar cel van over. De tweede overvaller loopt nog steeds vrij rond. "Ze weten wie het is", aldus Freds weduwe Tine, "en ik hoop dat hij nog eens een keer gepakt wordt, want hij moet ook zijn straf uitzitten." 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook