Ga naar Content
Noord-Holland

18 jaar cel voor dodelijke overval op juwelier Hund

13 december 2012, 11.59 uur · Aangepast 13 december 2012, 14.09 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM De 20-jarige Soufiane B. heeft 18 jaar gevangenisstraf gekregen voor de dodelijke overval op de Amsterdamse juwelier Fred Hund. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat vast dat B. een van de twee mannen was die op 7 oktober 2010 de winkel van Hu

De 66-jarige Hund raakte in gevecht met de overvallers, buiten ging de worsteling verder. Een van de overvallers schreeuwde: "Shiet hem! Schiet hem!", waarop de andere het slachtoffer in zijn buik schoot. Fred Hund bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De twee daders gingen er zonder buit vandoor.

Volgens de rechtbank is niet vast komen te staan wie van de twee overvallers het fatale schot heeft gelost. Echter voor de strafmaat maakt dat niet uit, beiden kan de dood van Hund even zwaar worden aangerekend. De tweede verdachte is overigens nog spoorloos.

Hoge straf

De opgelegde straf is even hoog als de eis van de officier van justitie. De veroordeling geldt ook voor B.'s betrokkenheid bij een paar andere overvallen en pogingen daartoe, ondermeer op juwelier Van Zanen in Krommenie in juni 2011. De hoge straf is volgens de rechtbank gerechtvaardigd omdat B. na de dood van Fred Hund gewoon doorging met het plegen en plannen van overvallen. Zijn motieven zijn louter bepaald door zijn belustheid op geld en van spijt of wroeging is geen sprake.

De familie en vrienden van het slachtoffer hoorde de uitspraak geëmotioneerd aan. Na de zitting viel men elkaar in de armen. Opluchting over de hoge straf overheersde, hetzij vermengd met verdriet. Na de zitting spraken we de weduwe Tine Hund: