Ga naar Content

De vlag uit: Amsterdam-Oost steunt buurman die werd bekogeld vanwege regenboogvlag

AMSTERDAM - Een paar weken geleden werd het balkon van Jesper uit Amsterdam bekogeld met vuurwerk. Zijn regenboogvlag hangt nog steeds trots buiten, maar hij is niet meer de enige. Om hem te steunen begon de buurt een initiatief om zoveel mogelijk vlaggen buiten te hangen. "Ik hoop dat het er alleen maar meer worden."

Foto: NH Nieuws

Het idee om allemaal een vlag op te hangen begon in de groepschat. "We wilden de buurman graag verrassen en hem een hart onder de riem steken," vertelt buurman Awara (33). "Het is belangrijk om een signaal af te geven voor de rest van de buurt en dat we saamhorigheid uitstralen."

Bij Leonor (16) hangt de vlag ook uit het raam. "Iedereen moet van iedereen kunnen houden en dat willen we met deze actie laten zien. Zo ziet de buurman ook dat we hem steunen. Toen hij als enige een vlag had opgehangen viel het meer op. Nu wordt het een stuk normaler," vertelt ze. 

Niet laten afschrikken

Jesper is blij met de actie van de buren. “Ik was echt verrast toen ik mijn gordijnen opendeed en alle vlaggen zag. Het voelt als een steun tegen onverdraagzaamheid. Het is makkelijk om je te laten afschrikken door geweld of mensen die anders denken. Maar je moet gewoon kunnen zijn wie je bent en dat dragen we nu uit met de hele straat.”

Hij hoopt dat er alleen nog maar meer vlaggen bij gaan komen. "Het is een belangrijke steun in de rug. Niet zozeer voor mij, maar vooral voor de community. We moeten dit samen doen." Als het aan de buurt ligt blijven de vlaggen voorlopig nog wel hangen. "Het ziet er ook gewoon vrolijk uit, zeker nu de wintermaanden eraan gaan komen", vertelt Awara.

Bekijk hieronder de video die NH Nieuws eerder maakte over de regenboogvlag van Jesper.

Regenboogvlag bekogeld met vuurwerkbom in Amsterdam Oost - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook