Ga naar Content

KLM, cabinebonden en CNV akkoord over reorganisatieplannen

Vakbonden FNV Cabine en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) zijn vanochtend vroeg akkoord gegaan met KLM over een herstructureringsplan. Dat meldt FNV Cabine. Ook CNV is voorlopig akkoord gegaan met een ingreep in de arbeidsvoorwaarden. KLM had tot vandaag om met de bonden tot overeenstemming te komen over loonoffers, arbeidsvoorwaarden en vertrekvergoedingen. 

KLM-stewardess met mondkapje - Foto: KLM

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De KLM-directie zal vandaag een concept-herstructureringsplan indienen bij het ministerie van Financiën. KLM moet voldoen aan reorganisatie- en duurzaamheidsvoorwaarden om van minister Hoekstra van Financiën 3,4 miljard euro aan leningen en garanties te ontvangen om de coronacrisis door te komen.

Terugkeergarantie

FNV Cabine laat weten dat er een akkoord ligt over een tijdelijke reductie van arbeidsvoorwaarden, de beëindigingsvergoeding bij boventalligheid en een terugkeergarantie van vijf jaar voor stewards en stewardessen. Dat betekent dat het cabinepersoneel weer terug mag komen als het beter gaat met KLM.

'Pijnlijk verhaal'

CNV meldt een voorlopig akkoord met KLM. De bond noemt het een 'pijnlijk verhaal', omdat eerder afgesproken loonsverhogingen voorlopig niet doorgaan voor het grondpersoneel. De medewerkers die onder anderhalf keer modaal verdienen hoeven geen salaris of arbeidsvoorwaarden in te leveren.

Teruggetrokken

Niet alle bonden zijn akkoord gegaan met de reorganisatieplannen van KLM. FNV trok zich gisteren terug tijdens de laatste onderhandelingsdag over het grondpersoneel. Het is nog niet bekend wat pilotenbond VNV en de andere bonden die grond- en kantoorpersoneel vertegenwoordigen van het eindbod van KLM vinden.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]